Η FOMC έδωσε ώθηση στο δολάριο

Νέα ώθηση έλαβε χθες το δολάριο μετά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια με την κεντρική τράπεζα να χαρακτηρίζει την αμερικανική οικονομία «ήπια δυνατή» χωρίς να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. 

Στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα έδωσαν και οι ανησυχίες γύρω από την Ευρωζώνη με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αρνούνται κατηγορηματικά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις αρχές Δεκέμβρη. Σήμερα ξεκινάει τις εργασίες της και η Σύνοδος του G20 στις Κάννες, ενώ δεν αναμένουμε τίποτα περισσότερο από μια πολιτική συνάντηση που δεν θα καταφέρει να κατευνάσει τους φόβους μετάδοσης της κρίσης.

Ήσυχο είναι το οικονομικό ημερολόγιο στην Ευρώπη με την αγορά να ξεπερνά πιθανότατα κάποιες οικονομικές ανακοινώσεις δευτερεύουσας σημασίας στη Βρετανία ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ με τον Mario Draghi να «ανοίγει» και επίσημα τη θητεία του. Μάλιστα, η μη εξοικείωση των αγορών με το νέο αυτό πρόσωπο ενδεχομένως να δώσει αφορμή για μεταβλητότητα. Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,50% αν και ο Draghi θα βρεθεί σε αμήχανη θέση τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο Draghi θα πρέπει να διατυπώσει με προσοχή τα όποια συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας και το μέλλον της νομισματικής πολιτικής, καθώς δεν είναι απίθανη μια μείωση των επιτοκίων σε επόμενες συνεδριάσεις.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στις αγορές, καταφέραμε να ξεχωρίσουμε ένα ενδιαφέρον νομισματικό ζεύγος. Παρά τις δύσκολες στιγμής που περνά η Ευρωζώνη, η ισοτιμία EURAUD δεν έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες και δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα πολυετή χαμηλά επίπεδα του περασμένου Ιουλίου κάτω από το 1,3000. Αντίθετα, η ισοτιμία έκτοτε «κλείδωσε» σε ένα περιορισμένο εύρος, το οποίο εκτιμούμε ότι αποτελεί την αρχή διαμόρφωσης μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βάσης. Το συγκεκριμένο ζεύγος ήταν σα να έπεσε από ένα βράχο στο κενό από τα ιστορικά υψηλά στο 2,1000 που σημείωσε το 2008 προς τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,2000. 

Τεχνικά, όλες οι αγορές θα έπρεπε να συμμορφωθούν με κάποιας μορφής αντιστροφή και, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ισοτιμία έχει περιθώρια να επιστρέψει προς τα επίπεδα του 1,5000-1,8000.

Από θεμελιώδη άποψη, δεν διαφαίνεται συνέχιση της πτωτικής τάσης. Αντίθετα αναμένουμε σημαντική ανοδική αντίδραση και τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι οι αγορές δεν κινούνται βάσει των τωρινών εξελίξεων αλλά η πορεία τους εξαρτάται από το τι έχουν προεξοφλήσει και αντιδρούν σε αυτό που δεν έχουν προεξοφλήσει. Αν και η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι δυσχερής στην παρούσα φάση, εκτιμούμε ότι το χειρότερο σενάριο τώρα προεξοφλείται από τις αγορές. Οι επενδυτές δεν έχουν προεξοφλήσει επαρκώς μια αρνητική εξέλιξη στην Αυστραλία ως συνέπεια της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της μετάδοσης της κρίσης στην Κίνα. Κάτι τέτοιο, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το δολάριο Αυστραλίας μετά και την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την RBA κατά 25 μονάδες βάσης.

Επομένως, αναμένουμε το ζεύγος EURAUD να επωφεληθεί αν η Ευρωζώνη καταφέρει να ξεπεράσει τις συγκρατημένες προσδοκίες και να ανακάμψει, κάτι που θα στρέψει τους επενδυτές στο ευρώ. Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι η διαφοροποίηση των επιτοκίων (ανάμεσα στην ΕΚΤ και την RBA) θα μικρύνει προς όφελος του ευρώ.