Ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Αναζητώντας την έξοδο από το μάτι του κυκλώνα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το Banking Money Conference 2011 με θέμα «Ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Αναζητώντας την έξοδο από το μάτι του κυκλώνα»,  στο ξενοδοχείο Atheneum Intercontinental, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές του τραπεζικού και οικονομικού χώρου.

Μέσα από την εκτενή παρουσίαση του προγράμματος “Eureca”, ο  Markus Krall, Senior Partner της Roland Berger και εμπνευστής του προγράμματος, εστίασε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

«Η Ελλάδα, βάσει των σημερινών δεδομένων, μπορεί να βρει διέξοδο από την κρίση αν τα περιουσιακά της στοιχεία αξιοποιηθούν με τρόπο παραγωγικό και δημιουργικό. 

Η χώρα χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η λύση βρίσκεται στη συναίνεση όχι μόνο του τραπεζικού τομέα αλλά και των πολιτών.

Με δεδομένο το νέο οικονομικό περιβάλλον της χώρας καθώς και την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος, ο κύριος Γιάννης Χαραλαμπάκης Chief Economist BlackSummit Financial Group & Professor of Economics, University of Kentucky, μεταξύ άλλων πρότεινε ως λύση για την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό Markus Krall, Senior Partner της Roland Berger σύστημα τον επαναπροσδιορισμό του τραπεζικού συστήματος βασισμένο σε 3 κύριους άξονες:

1. Δημιουργία bad bank μέσα στις ίδιες τις τράπεζες 

2. Αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση των τραπεζών

3. Δημιουργία μίας μεγάλης τράπεζας, η οποία θα διαπραγματεύεται τα δικά της κεφάλαια επιτυχημένα και στην πορεία  θα ενισχύει την εμπορική της δραστηριότητα

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κύριος Andrea di Segni, CEO της Sodali, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει πάνω από πέντε μεγάλες τράπεζες και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σειρά συγχωνεύσεων στον τραπεζικό χώρο, οι οποίες θα συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές και σταθερό σύστημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Andrea di Segni δύο είναι καθοριστικοί  παράγοντες για την πορεία των τραπεζών. 

Ο πρώτος αφορά την ίδια τη λειτουργία των τραπεζών και ο δεύτερος αφορά την  εμπιστοσύνη την οποία πρέπει να εμπνεύσει το τραπεζικό σύστημα, λειτουργώντας με διαφάνεια και με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Νίκος Μυρτάκης, Andrea di Segni,  Δρ.  Γιάννης E.  Χαραλαμπάκης ,  Δρ.  Νικόλαος Γεωργικόπουλος,  Mr. Mark Johnson Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά σχετικά με την πορεία των συνεταιριστικών τραπεζών και πώς επηρεάζονται από τις πρόσφατες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Νίκος Μυρτάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος,  οι συνεταιριστικές τράπεζες  – λόγω της μικρής έκθεσής τους σε ομόλογα του ελληνικού κράτους – βρίσκονται σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, με αύξηση  κερδοφορίας και ακόμη και  ανοίγματα νέων καταστημάτων. 

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κύριος Μυρτάκης, οι συνεταιριστικές τράπεζες εξακολουθούν να επηρεάζονται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά.

Ο κύριος  Νικόλαος Γεωργικόπουλος, Ερευνητής Χρηματοοικονομικών στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Τακτικός επιστημονικός επισκέπτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. (New York University, Stern School of Business) και λέκτορας στο London Metropolitan, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής τράπεζας, στο πρότυπο της KfW,  η οποία θα συμβάλλει στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Σαφώς, όμως, σύμφωνα με τον κο Γεωργικόπουλο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση της χώρας και αυξηθεί η ρευστότητα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας, με θέμα «Διαφοροποίηση: Νέα Προϊόντα και Υπηρεσίες», ο κύριος Λυσσιμάχου, Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών, Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρθηκε στην ανάγκη εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών. Tριαντάφυλλος Λυσσιμάχου, Μιχάλης Οράτης, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Jean Louis Tourne, Δημήτρης Κοντογιάννης«H ανάθεση του ρόλου της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδας, συνδυαστικά με την εφαρμογή του Solvency II , θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αγοράς, στην ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων καθώς και στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κύριος Παπαδημητρίου, Advisory Services Leader in SouthEast Europe & Risk Management Services Leader in Central & SouthEast Europe, Ernst & Young αναφερόμενος στις επιπτώσεις του PSI στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι  θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά ότι δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τις ελληνικές τράπεζες. Ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κύριος Οράτης, Chief Risk Officer, NBG απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντόπισαν τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία τους ως εξής:

1. Σύνδεση των NPLs με την αύξηση της ανεργίας
2. Μείωση του εισοδήματος
3. Πτώση στην κερδοφορία των ΜΜΕ

Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, Περικλής Κωνσταντινίδης, Βασίλης Κορκίδης  και Αντα ΣειμανίδηΗ τρίτη ενότητα εστίασε στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και όπως τόνισε ο κύριος Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος , Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ΕΣΕΕ «πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στις εξαγωγές και να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο». Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές τόνισαν πως η αλλαγή αντίληψης των επιχειρηματιών αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να αποκτήσει το εμπόριο προστιθέμενη αξία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Περικλής Κωνσταντινίδης, Σύμβουλος Διοίκησης, Attica Finance, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν πιθανότητες ανάπτυξης συνεργασιών ή κοινοπραξιών.

Συνοψίζοντας, μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συμμετείχαν οι:
Mr Mark Johnson, Editor, Euromoney Conferences
Mr Andrea di Segni, Chief Operating Officer, Sodali
Mr Nikolaos Georgikopoulos, Ερευνητής Χρηματοοικονομικών στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Τακτικός επιστημονικός επισκέπτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. (New York University, Stern School of Business) και λέκτορας στο London Metropolitan.
Dr. John E. Charalambakis, Chief Economist BlackSummit Financial Group & Professor of Economics, Patterson School of Diplomacy and International Commerce, University of Kentucky
Mr Nikos Myrtakis, Chairman, Association of Co-operative Banks of Greece
Mr Triantafyllos Lyssimachou, General Manager of Insurance Business, Piraeus Bank
Mr Jean Louis Tourne, CEO, Piraeus Wealth Management
Mr Michael Oratis, Chief Risk Officer, NBG
Mr George Papadimitriou, Advisory Services Leader in SouthEast Europe & Risk Management Services Leader in Central & SouthEast Europe, Ernst & Young
Mr Anastasios Alexandridis, Executive Vice President, Greek International Business Association
Mr Vassilis Korkidis, President, National Confederation of Hellenic Commerce
Mr Perikles Konstantinides, Counsel to the Chairman, Attica Finance

To συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (E.E.T.), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε). και με την υποστήριξη των:
Silver Sponsor: Εθνική Τράπεζα, Corporate Participation: Attica Bank, Academic Partner: ALBA Graduate Business School, Communication Partner: V+O Communication, Supporter: Innews, Communication Sponsor: ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3, Κέρδος, ΧΡΗΜΑ, Insurance world, Insuranceworld.gr, ασφαλίζομαι, euro2day.gr, palo.gr.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τα Money Conferences της εταιρίας Ethos Media S.A. που δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση υψηλού κύρους επιχειρηματικών συνεδρίων. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:
-κα. Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, Communication and PR Manager, voulgaraki.s@ethosmedia.eu,Τηλ:210 9984 901
-κ. Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Logistics Manager, salvarlis.k@ethosmedia.eu, Τηλ.: +30 210 998 4909
-Στην ιστοσελίδα: http://www.moneyconferences.com