Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποχωρήσει το ευρώ

Η αγορά επιστρέφει στην πραγματικότητα με το δολάριο να ευνοείται από τις ροές κεφαλαίων μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η προσμονή της ευρωπαϊκής λύσης οδήγησε σε σφοδρές ρευστοποιήσεις του δολαρίου τον Οκτώβρη και σε αντίστοιχης κλίμακας άνοδο των επενδύσεων ρίσκου, η οποία, κατά την άποψή μας, ήταν πέραν του δέοντος επιθετική. Τα θετικά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού σχεδίου υπερτιμήθηκαν. Τα spread των ευρωπαϊκών περιφερειακών ομολόγων συνέχισαν να διευρύνονται, τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν αποθαρρυντικά. Την κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνει και η πτώχευση της MP Global, η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αυστραλίας λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ευρωζώνη.

Η αποστροφή ρίσκου λαμβάνει διαφορετικό νόημα στις ημέρες μας. Ένα κύμα ρευστοποιήσεων στις επενδύσεις ρίσκου προσφέρει ελάχιστες επιλογές ροής κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια. Η ελκυστικότητα του ελβετικού φράγκου έχει περιοριστεί μετά το «κλείδωμα» της ισοτιμίας EURCHF, ενώ η χθεσινή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας μετρίασε την ελκυστικότητα του γιεν σε συνθήκες αποστροφής ρίσκου. Είχαμε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι και οι δύο κεντρικές τράπεζες θα λάμβαναν μέτρα για να ανακόψουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μονόδρομο στις ροές κεφαλαίων στο «καταφύγιο» του δολαρίου. 

Το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί το μοναδικό που μπορεί να ανταπεξέλθει των μαζικών κεφαλαιακών ροών και εκτιμούμε ότι θα σημειώσει σημαντική άνοδο τους επόμενους μήνες.

Σε επίπεδο μακροοικονομικής ανάλυσης, είχαμε εντοπίσει τη διάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη πριν εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις, ενώ έχουμε προειδοποιήσει για τη μετάδοσή της στην Κίνα, στις χώρες των commodity currencies και στις αναδυόμενες αγορές με την παγκόσμια ύφεση να διέρχεται στο τρίτο στάδιο. Οι παραπάνω οικονομίες είναι εκτεθειμένες στα προβλήματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παρ’όλο που τους προηγούμενους μήνες τα νομίσματά τους λειτούργησαν ως «επενδυτικά καταφύγια». Όμως, ήδη εντοπίζουμε ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και περισσότερο αδύναμα οικονομικά στοιχεία, ενώ σήμερα η RBA έστειλε σαφές μήνυμα προχωρώντας στη μείωση των επιτοκίων.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας αναμένεται να έχει τεράστια επιρροή, παρ’ όλο που ήταν αναμενόμενη. Η συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια συγκεκριμένων χωρών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής και άλλων κεντρικών τραπεζών. Από άποψη διαφοροποίησης των επιτοκίων, η στροφή αυτή θα επαναπροσδιορίσει τις ισορροπίες, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις των επενδύσεων υψηλού ρίσκου προς όφελος των ασφαλών καταφυγίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των προηγούμενων. 

Επομένως, εκτιμούμε ότι το ευρώ θα επωφεληθεί έναντι των νομισμάτων υψηλότερων αποδόσεων καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Ωστόσο, το νόμισμα με τα μεγαλύτερα οφέλη θα είναι το δολάριο και συστήνουμε την επιθετική αγορά του δολαρίου τους επόμενους μήνες. Εντοπίζουμε ευκαιρίες στην πώληση του AUDUSD, NZDUSD και στην αγορά των USDCAD και USDJPY.

Στην οικονομική ατζέντα της ημέρας κυριαρχούν το ΑΕΠ στη Βρετανία και ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα γεγονότα που θα επηρεάσουν περισσότερο το επενδυτικό συναίσθημα την τρέχουσα εβδομάδα είναι οι αποφάσεις για τα επιτόκια των Fed και ΕΚΤ. Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνει το πετρέλαιο και τα futures των δεικτών της Wall Street.