Ραγδαία αύξηση στα ανασφάλιστα οχήματα

Έκρηξη των ανασφάλιστων οχημάτων λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους της χώρας φοβούνται οι ασφαλιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι η δραματική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των κατόχων ΙΧ οχημάτων που συνειδητά πλέον δεν θα ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να περιορίσουν τα πάγια έξοδά τους.

Στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιώργος Κώτσαλος, τονίζοντας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας του για την παρουσίαση του «anytime», ότι στο τέλος του έτους τα ανασφάλιστα οχήματα -από κοινού με τα οχήματα του δημοσίου- θα αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού στόλου της χώρας, ενώ προέβλεψε ότι το 2012 ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω.

Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δρομολογήσει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου Κλάδου Ζωής, όπως ζητεί η αγορά, αλλαγές που ως προοπτική θα έχουν την καθιέρωση πλαφόν στα όρια αποζημιώσεων και άρα τον περιορισμό του ταμειακού ανοίγματος του φορέα, που σήμερα φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ο κ. Κώτσαλος αναφέρθηκε χθες και στο ζήτημα των ασφαλίστρων τονίζοντας ότι το 2012 θα καταγραφούν στην αγορά και νέες αυξήσεις τιμολογίων λόγω της τρίτης αναπροσαρμογής στα κατώτατα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης στην αστική ευθύνη οχημάτων.

Τέλος, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες από το κούρεμα κατά 50% στα ελληνικά ομόλογα, υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστούν, πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να εξετάζει τη στήριξη του κλάδου, ενώ, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, επεσήμανε ότι λόγω των κεφαλαιακών βαρών που θα υπάρξουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες το βέβαιο είναι πως η εφαρμογή του Solvency II θα μετατεθεί –σε κοινοτικό επίπεδο- κατά ένα 12μηνο.