Πως θα αντιμετωπιστεί το haircut από τις ασφαλιστικές

Από τις τεχνικές λεπτομέρειες που αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες μέρες θα κριθεί η συμμετοχή, αλλά και το κόστος που θα υποστεί ο ασφαλιστικός κλάδος από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που με βάση τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ορίστηκε στο 50%. 

Στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένουν την οριστικοποίησή τους προκειμένου να υπολογίσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα απαιτηθούν, προκειμένου στη συνέχεια να καθορίσουν και τις επιλογές για τον τρόπο κάλυψης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουν ότι η διαδικασία δεν είναι απλή και μια πλήρης εικόνα θα υπάρχει περί τα τέλη του χρόνου. 

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι είναι η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού κλάδου σε … δόσεις, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους μετόχους των εταιρειών να καλύψουν τις αναγκαίες ζημιές σε βάθος χρόνου – πιθανότατα σε δύο ή τρία εξάμηνα – και όχι άμεσα. Στην ΤτΕ δεν έχουν αποκλείσει τη δυνατότητα δημιουργίας  ενός μηχανισμού, με τη μορφή ενός νέου Ταμείου ή αξιοποίησης των υφιστάμενων Ταμείων, δηλαδή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και του Επικουρικού Κεφαλαίου, που θα μπορούσε να αναλάβει την κεφαλαιακή  ενίσχυση του ασφαλιστικού κλάδου ακόμα και μέσα από μια πιθανή κρατικοποίησή τους. 

Το ύψος των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο ασφαλιστικός κλάδος, υπολογίζεται πλέον στα 3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 50% περίπου του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου, δηλαδή των αποθεμάτων που διακρατούν για την ικανοποίηση των μελλοντικών υποχρεώσεών τους έναντι των ασφαλισμένων. 

Τη μεγαλύτερη έκθεση που υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δις. ευρώ έχουν οι δύο θυγατρικές των τραπεζών Εθνική και Αγροτική, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν κεφαλαιακά από τις μητρικούς ομίλους, αφού προηγουμένως ληφθούν και οι αποφάσεις για τις ίδιες τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ήδη μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε ρευστοποίηση του ελληνικών τίτλων μέσα στο 2011, περιορίζοντας ή ακόμη και εκμηδενίζοντας την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα και το μεγάλο ερώτημα αποτελούν οι μικρότερες εταιρείες, η έκθεση των οποίων υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.