Αναμένεται να «ξεφουσκώσει» η ευφορία στις αγορές

Ώθηση έλαβαν το ευρώ και οι επενδύσεις ρίσκου μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Sarkozy, στην οποία ξεχωρίζει το haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα και η μόχλευση του EFSF στα περίπου 1,4 τρισ. ευρώ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι το «νέο» EFSF θα είναι έτοιμο το νέο μήνα και ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ για την ανεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης. 

Παραθέτονται τα βασικά σημεία των χθεσινών αποφάσεων που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής:

1. Ονομαστική διαγραφή του 50% (100 δισ. ευρώ) της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, χωρίς αυτό να ισχύει για τους κρατικούς επενδυτές
2. Αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσοστού με ευνοϊκά επιτόκια
3. Η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου
4. Μόνιμος μηχανισμός εποπτείας στην Ελλάδα
5. Μόχλευση του EFSF, 4πλάσια με 5πλάσια δανειακή δυνατότητα
6. Καμία συμμετοχή της ΕΚΤ στη διαδικασία μόχλευσης του EFSF
7. Επαφές Sarkozy για τη συμμετοχή της Κίνας στο EFSF
8. Μόχλευση του EFSF και μέσω οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) με πιθανή στήριξη από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ
9. Τα κεφάλαια του EFSF θα αυξηθούν στα 1 με 1,4 τρισ. ευρώ
10. Ειδικό πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος για την Ιταλία
11. Αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και άντληση κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές
12. Μόνο σε περίπτωση ανεπάρκειας των ιδιωτικών τρόπων χρηματοδότησης θα στραφούν σε κρατικά κεφάλαια και στο EFSF

Το δολάριο Αυστραλίας ήταν το νόμισμα με την ισχυρότερη απόδοση μέχρι στιγμής στον απόηχο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, σε αντίθετη με την απόδοσή του μια ημέρα πριν, οπότε και «λαβώθηκε» από τα αδύναμα στοιχεία πληθωρισμού. Σημαντικά είναι τα κέρδη που αποκομίζει και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, το οποίο αγνόησε εγχώρια οικονομικά στοιχεία μετά και τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα από την RBNZ. Σε γενικές γραμμές, η αγορά υποδέχτηκε θερμά την ευρωπαϊκή συμφωνία, η οποία εμποδίζει προς το παρόν την επέκταση της κρίσης. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι το κύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος θα εξασθενίσει σύντομα με την πραγματικότητα να επιστρέφει μαζί με τις ανησυχίες για μακροπρόθεσμες λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση και την στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 0% έως 0,10%. Προχώρησε, ωστόσο, σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 5 τρισ. γιεν. Η απόφαση για αυτό δεν ήταν ομόφωνη με το μέλος του ΔΣ Miyao να διαφωνεί προτείνοντας μεγαλύτερη αύξηση του συγκεκριμένου προγράμματος κατά 10 τρισ. γιεν. Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν τα στοιχεία εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, ο δείκτης πωλήσεων CBI στη Βρετανία και το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ. Έντονη άνοδος για το πετρέλαιο, κέρδη δείχνουν τα futures των δεικτών της Wall Street. Μικρές πιέσεις για το χρυσό.