Το δολάριο «αναμένει» τη Σύνοδο Κορυφής

Έφτασε η ημέρα του σημαντικότερου γεγονότος της εβδομάδας από άποψη επιρροής στις αγορές: της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Η επιρροή του γεγονότος επεκτείνεται πέρα από το ευρώ και την Ευρώπη, στη διάθεση για ρίσκο, η οποία και θα διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα βάσει των εξελίξεων, επηρεάζοντας και το δολάριο. Η επιθετική ανοδική αντίδραση του δείκτη S&P 500 και η αντίστοιχη πτωτική, όμως, ανταπόκριση του δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index τον Οκτώβρη οφείλεται στη σχέση ρίσκου/απόδοσης. Αν και οι ευρύτερες θεμελιώδεις ανησυχίες παραμένουν (επιβράδυνση της ανάπτυξης, διεύρυνση των ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μείωση των αποδόσεων παγκοσμίως κτλ), δεν υπήρξε κάτι νεότερο για να οδηγήσει την αγορά σε ένα νέο στάδιο της πτωτικής τάσης.

Με την ανάκαμψη των κερδοσκοπικών assets και την διόρθωση του δολαρίου, φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Ωστόσο, μέχρι να βελτιωθούν πραγματικά οι συνθήκες, το τρέχον ράλι δεν είναι παρά ράλι ανακούφισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει η ανοδική αντίδραση ανήμερα του σημαντικού αυτού γεγονότος. Πολλοί πιστεύουν ότι η χθεσινή υποχώρηση της ισοτιμίας EURUSD και των μετοχών σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου συναλλαγών αποτελεί ένδειξη αντιστροφής τάσης. 

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για τοποθετήσεις σε μια μονόπλευρη αγορά ενόψει ενός σημαντικού κύματος μεταβλητότητας. Πάντως, η αγορά έχει προεξοφλήσει την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης. Το ερώτημα είναι: Σε ποιο βαθμό. Η αντίδραση των αγορών θα «παιχτεί» στις λεπτομέρειες της απόφασης των ευρωπαίων και στο βαθμό εκπλήρωσης των προσδοκιών. Ενδεχομένως το ευρώ να επεκτείνει το ράλι ανακούφισης προσωρινά-όπως συμβαίνει συχνά μετά από ανάλογες ανακοινώσεις, αν και στη συνέχεια θα επανέλθει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, ένα άλμα στο ευρώ δεν εγγυάται την ύπαρξη ενός ράλι που οφείλεται στο ρίσκο.

EUR- Οι traders περιμένουν ένα ακόμα «μεγάλο» ευρωπαϊκό σχέδιο

Δύο είναι οι ανησυχίες ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: αυτές της βραχυπρόθεσμης και αυτές της μακροπρόθεσμης επιρροής. Κατά την άμεση αντίδραση των αγορών θα διακρίνουμε αν τελικά οι προσδοκίες εκπληρώθηκαν κοιτάζοντας την απόδοση του ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες παραμένουν θολές και αφορούν στην εκπλήρωση και των τριών στόχων της συνόδου (μόχλευση του EFSF, κούρεμα 50% με 60% στα ελληνικά ομόλογα και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών). Είναι δύσκολο να επιτευχθούν και οι τρεις στόχοι. Αλλά ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν είναι επαρκείς για να συγκρατήσουν την κρίση.

AUD-Πτώση μετά την απρόσμενη επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού

Μετά την αρνητική αντίδραση του δολαρίου Καναδά στην ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αντίστοιχη ήταν και η επιβάρυνση του δολαρίου Αυστραλίας μετά τα στοιχεία πληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε απρόσμενη υποχώρηση στο 2,3% σε ετήσια βάση, κάτι που αύξησε τις πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων από την RBA κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

CAD- Έχασε τον επενδυτικό του ρόλο

Γιατί «κατέρρευσε» το δολάριο Καναδά μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια; Επειδή υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα μια ισοτιμία USDCAD στο 1,00 (ισότητα) δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές.

NZD- Εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια

Έκπληξη προκάλεσε η αντίδραση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας στα στοιχεία πληθωρισμού, παρά την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από τα υψηλά 21 ετών. Εν αναμονή της απόφασης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας.

JPY- «Αλώβητο» από φήμες για νέα παρέμβαση

Για ακόμα μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Azumi μίλησε για άμεση και ισχυρή αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών κινήσεων στην ισοτιμία δολαρίου-γιεν. Ωστόσο, η αγορά υπήρξε αμέτοχη μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, επίκειται η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας που θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτό το ενδεχόμενο.

ΧΡΥΣΟΣ- Έντονη ανοδική αντίδραση του χρυσού λόγω αυξημένου όγκου

Η χθεσινή διόρθωση στις επενδύσεις ρίσκου και η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών αιτιολογούν την άνοδο του χρυσού. Είτε αυξάνεται η οικονομική στήριξη είτε μεταδίδεται η κρίση, τα κεφάλαια στρέφονται στο χρυσό.