Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ οι αμοιβές στελεχών και μελών ΔΣ

Οι αμοιβές στελεχών και μελών του διοικητικού συμβουλίου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μπαίνουν στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής, η οποία με έγγραφο που απέστειλε σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, ζητά ενημέρωση για το ύψος των αμοιβών που καταβάλλονται στα παραπάνω πρόσωπα. 

Σύμφωνα μάλιστα με το περιεχόμενο της επιστολής το σύνολο των εταιρειών του κλάδου θα πρέπει να έχει αποστείλει προς τη ΔΕΙΑ τη σχετική ενημέρωση έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ όπως αναφέρεται η ενημέρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από την πολιτική αμοιβών και παροχών και ποσοτικά στοιχεία για την αξιολόγηση του κόστους που η πολιτική αυτή δημιουργεί σε σχέση με τη συνολική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Η παρέμβαση της ΤτΕ, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, αποσκοπεί στη διαμόρφωση άποψης για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται και παρακολουθούνται οι πάσης φύσεως αποδοχές και αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των στελεχών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η πολιτική αυτή συνάδει με τη χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου και ότι δεν  προκαλεί την ανάληψη υπερβολικού κινδύνου από την πλευρά των εταιρειών. 

Η ενημέρωση που απαιτεί η εποπτική αρχή βρίσκει έρεισμα  στην κοινοτική σύσταση που έχει απευθύνει προς τα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με βάση την οποία η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως είναι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων, έχει συμβάλει στην αποτυχία των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία συστημικών προβλημάτων στα κράτη μέλη αλλά και παγκόσμια. 

Όπως  μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά «οι ακατάλληλες πρακτικές αποδοχών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προκάλεσαν κατά γενική ομολογία, την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και συνέβαλαν στις σημαντικές απώλειες των μεγάλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, ανταμείβοντας το βραχυπρόθεσμο κέρδος και δίνοντας κίνητρο για την άσκηση αδικαιολόγητα ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων. 

Η παρέμβαση της ΔΕΙΑ αποσκοπεί στο να διαπιστώσει κατά πόσο «η σχετική κανονιστική ρύθμιση είναι κατά το δυνατόν καλύτερα προσαρμοσμένη στις τρέχουσες συνθήκες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς».