Allianz: Προσεκτικά και σταδιακά οι επενδύσεις στην αγορά μετοχών

Οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές είναι θετικές, ωστόσο λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας από την κρίση χρέους της Ε.Ε. και τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, οι επενδύσεις στην αγορά μετοχών θα πρέπει να πραγματοποιούνται προσεκτικά και σταδιακά.

Τα ανωτέρω αναφέρουν οι αναλυτές της Allianz στο Capital Market Monthly του Οκτωβρίου, το Μηνιαίο Δελτίο Κεφαλαιαγορών του Ομίλου, που εκδίδει η Allianz Global Investors.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «οι κεφαλαιαγορές ταλαντεύονταν μεταξύ ελπίδας και φόβου, αλλά ο φόβος και ειδικότερα η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την ανεπίλυτη κρίση χρέους της Ε.Ε. κυριάρχησε στις αγορές» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η επεκτατική νομισματική πολιτική, η μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και οι θετικές προοπτικές του εταιρικού κλάδου ενισχύουν την υπόθεση ότι το ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση είναι απίθανο».

Τονίζουν επίσης ότι η στήριξη που απαιτείται στις αγορές είναι πιθανότερο να προέλθει από τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών και επισημαίνουν τις θετικές προοπτικές για τους εισηγμένους τίτλους, καθότι όπως αναφέρουν «ειδικότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με μείωση τιμών μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με το μέσο όρο δεκαετίας» (βάσει των λόγων τιμής/κέρδους).

Σχολιάζοντας τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρώπης, οι αναλυτές της Allianz υπογραμμίζουν ότι «στην Ευρωζώνη, η επιβράδυνση της δυναμικής πορείας της οικονομίας επηρεάζει πλέον και τις χώρες του πυρήνα, ενώ οι περιφερειακές χώρες παραμένουν επιβαρυμένες από τις πιέσεις της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την υψηλή ανεργία».

Προσθέτουν, τέλος ότι, η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά η πολιτική αλληλεγγύη φαίνεται πως παραμένει σταθερή, γεγονός που καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας ή της «σκληρής» αναδιάρθρωσης οποιουδήποτε Κράτους-Μέλους».