Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγορές στην ισοτιμία USD/JPY

Αν και αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, οι επενδυτές συνεχίζουν να αυξάνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ένα σταθερό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Αρκετή από αυτή την αισιοδοξία οφείλεται στη πρόοδο των συζητήσεων για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επέκταση των πόρων του EFSF. Άλλα στοιχεία που ενίσχυσαν τη διάθεση για ρίσκο ήταν η άνοδος του δείκτη μεταποίησης στη Κίνα, όπου πέρασε πάνω από το 50 δίνοντας τέλος σε τρεις συνεχόμενους μήνες υποχώρησης, αλλά και τα σχόλια από την αυστραλιανή Rio Tinto ότι τα επόμενα πέντε χρόνια περιμένει ισχυρή επέκταση της παραγωγής της.

Στο μέτωπο της στρατηγικής, είμαστε σοκαρισμένοι με τις τοποθετήσεις των επενδυτών στην ισοτιμία USD/JPY. Παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία διέσπασε πτωτικά τη πλάγια τάση και σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά, οι traders συνέχισαν να είναι αγοραστές στην ισοτιμία με αποτέλεσμα ο αντίστοιχος δείκτης να βρίσκεται στο 16:1. Παρόλο που εξακολουθούμε να κοιτάζουμε προς τη δημιουργία μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων θέσεων στο ζευγάρι, η αναλογία στέλνει ένα μήνυμα ότι βραχυπρόθεσμα, μπορεί να δούμε και νέο ιστορικό χαμηλό προτού η ισοτιμία αρχίσει να διαμορφώνει μια αξιοσημείωτη βάση. Αν δούμε την ισοτιμία USD/JPY να σημειώνει πτώση και την αναλογία να μειώνεται, τότε θα ξεκινήσουμε να χτίζουμε κάποιες αγοραστικές θέσεις στο ζευγάρι.

Ένα άλλο ζευγάρι που θα έχουμε στα υπόψη μας για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι το AUD/USD. Παρά το εντυπωσιακό ανοδικό ράλι από τα χαμηλά του 0,9385 θεωρούμε τη κίνηση διορθωτική και αναζητούμε τη διαμόρφωση μιας κορυφής στα 1,0720 πριν επιχειρήσει μια νέα μεγάλη πτώση. Συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης προς το 1,0500 μπορεί να ασκήσει πιέσεις. Βασικά, εκτιμούμε ότι το τρίτο κύμα της κρίσης δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως αισθητό στην Ανατολή και όταν αυτό συμβεί το αυστραλιανό δολάριο θα είναι εκτεθειμένο.

Στο οικονομικό ημερολόγιο αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης PMI για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη αλλά και τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες για την ευρωζώνη. Στην Αμερική υπάρχει μόνο μια ανακοίνωση, για το δείκτη οικονομικής δραστηριότητας της Fed. Αναμένονται ομιλίες από το Dudley (Fed), τη Μέρκελ και το Γιούνκερ. Ανοδικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall Street ενώ υψηλότερα διαπραγματεύονται και τα εμπορεύματα.