Επιστολή της ΕΑΕΕ στο Μαξίμου

Το θέμα της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών θέτει με την επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, διεκδικώντας τη στήριξη της Πολιτείας στο πρόβλημα της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων. Στη επιστολή του ο ασφαλιστικός κλάδος απαριθμεί τα σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, μεταξύ των οποίων το θέμα της κατάργησης των φορολογικών κινήτρων και των θεσμικών παρεμβάσεων σε ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής από την πλευρά της γενικής γραμματείας καταναλωτή, ζητώντας την εφαρμογή ίσων κανόνων ανταγωνισμού και ενιαίας εποπτείας του ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου. «Η χώρα μας σήμερα πλέει σε «αχαρτογράφητα» νερά αντιμετωπίζοντας τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών», σημειώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρωθυπουργό  Γιώργο Παπανδρέου.

 «Πρόκειται για κρίση δημοσιονομική και οικονομική, με επώδυνες συνέπειες για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, πολίτες αλλά και επιχειρηματίες,  η υπέρβαση της οποίας απαιτεί συστράτευση όλων των Ελλήνων, δημοσιονομική πειθαρχία, συντονισμένες ενέργειες και σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη που είναι απαραίτητη για τον τόπο μας. Η πρωτοφανής κρίση έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ύφεση στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, όπως και σε όλη την οικονομία. Όμως, τα πλήγματα της συγκυρίας στην ασφαλιστική αγορά επιτείνονται δραστικά από πρόσθετες άστοχες παρεμβάσεις της δημόσιας διοίκησης, με αναμενόμενο αποτέλεσμα την συρρίκνωση και περιθωριοποίηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα».

Ακόμα κατά τις πληροφορίες στην επιστολή αναφέρεται ότι μετά την παγκόσμια χηματοοικονομική κρίση του 2008 διενεργήθηκαν εκτεταμένες μελέτες επίσημων διεθνών οργανισμών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι οποίες απέδειξαν ότι οι τράπεζες, περισσότερο, και λιγότερο οι ασφαλιστικές εταιρείες, αποτελούν παράγοντες συστημικού κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών, και επομένως είναι απαραίτητη η συστηματική εποπτεία τους, καθώς και η στήριξή τους σε περιόδους κρίσης.

Επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες τονίζεται ότι η Ελληνική Πολιτεία, η οποία έχει αγνοήσει για πολλές δεκαετίες τον  χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς, και ορθώς, τον χώρο των τραπεζών, ενώ με σειρά ενεργειών ή και παραλείψεων έχει επιβαρύνει δραματικά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σήμερα οι δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην εθελοντική μείωση του δημοσίου χρέους (μέσω της ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ) αλλά και να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών για την υγεία και τη σύνταξη μέσω συγκεκριμένων προτάσεων, που έχουν υποβληθεί προς τους αρμοδίους Υπουργούς της κυβέρνησης.

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι, ακόμα, μια αγορά μικρή σε σύγκριση  με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά έχει πλέον ισχυρές προοππτικές ανάπτυξης, λόγω της υποχώρησης του κοινωνικού κράτους. Μια αγορά που βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρηματιών καταβάλλοντας κάθε χρόνο αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 3,4 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις της ανέρχονται σε 11,3 δισ. ευρώ ενώ απασχολεί περίπου 8.000 εργαζόμενους και 20.000 ασφαλιστικούς συμβούλους. Η παραγωγή ασφαλίστρων ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ανέρχεται σε 8,5% του ΑΕΠ και σε χώρες παρεμφερείς σε ανάπτυξη όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία σε 8,6% και 7,8% αντίστοιχα. Στο νέο περιβάλλον ανάπτυξης, η Ελληνική ασφαλιστική αγορά θα προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με αποτέλεσμα την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για υπαλλήλους και ασφαλιστικούς συμβούλους, ενώ οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα  110 δισ. ευρώ.

Σήμερα η ασφαλιστική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς με έντονα αναπτυξιακή δυνατότητα και προοπτική ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, υπό την αυτονόητη βέβαια προϋπόθεση να μην αποτελεί τροχοπέδη η δημόσια διοίκηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο, αλλά και συμφέρον να δίδει κίνητρα και ώθηση στην ασφαλιστική δραστηριότητα για περαιτέρω ανάπτυξη, που πέραν των ωφελειών  για τους πολίτες θα φέρει διεύρυνση των επενδύσεων, διατήρηση αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξασφαλίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την τόνωση της εθνικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά το περιβάλλον στο οποίο καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες χαρακτηρίζεται από κλίμα εχθρικό, αντιαναπτυξιακό, γραφειοκρατικό έως και αντίθετο προς την ισχύουσα εθνική και κοινοτική ασφαλιστική νομοθεσία.

Αντί της δημιουργίας κινήτρων για περαιτέρω ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιριών, η δημόσια διοίκηση σήμερα διατηρεί αμφιλεγόμενες διαδικασίες, αρνείται να πάρει ενδεδειγμένα μέτρα ή ακόμη χειρότερα προωθεί νέες ρυθμίσεις εις βάρος της ασφαλιστικής δραστηριότητας, κατ’ επέκταση και της εθνικής οικονομίας.

Τα κύρια προβλήματα όπως τα απαριθμεί στην επιστολή της η ΕΑΕΕ είναι τα ακόλουθα: 

1. Πολλαπλότης εποπτικών μηχανισμών

Χαιρετίσαμε με ικανοποίηση την ανάληψη της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οργανισμό εγνωσμένου κύρους.

Αντί όμως της συγκέντρωσης στον εποπτικό μηχανισμό της ΤτΕ της αποκλειστικής ευθύνης για την παρακολούθηση των εργασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τη λήψη των αναγκαίων κάθε φορά μέτρων, η κυβέρνηση επιτρέπει την παράλληλη ύπαρξη ενός δεύτερου εποπτικού μηχανισμού και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που εμπλέκεται σε θέματα αρμοδιότητας ΤτΕ, δημιουργώντας πλήρη ανασφάλεια δικαίου για τους εποπτευόμενους, διοικητική σύγχυση για τους επόπτες και αυξημένο κόστος για τη διοίκηση.

Ζητείται να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και η ασφαλιστική εποπτεία να συγκεντρωθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

2. Τιμολογιακές παρεμβάσεις αντίθετες  προς την υφιστάμενη εθνική και κοινοτική ασφαλιστική νομοθεσία

Θεωρώντας εαυτόν αρμόδιο να παρεμβαίνει εποπτικά στο χώρο των ασφαλίσεων, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή προωθεί σχέδιο νόμου που καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στα προγράμματα ασφαλίσεων υγείας, χωρίς να υπάρχει ανάλογο διεθνές προηγούμενο,  γεγονός που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που βάσει τεκμηριωμένων εκτιμήσεων υπερβαίνουν την υφιστάμενη κεφαλαιακή βάση των ασφαλιστικών εταιριών κλυδωνίζοντας τη βιωσιμότητά τους (προφανής ο συστημικός κίνδυνος). Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που φυσικά αδυνατούν να καθορίσουν εκ των προτέρων τις αυξήσεις ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες ή και ισόβιες καλύψεις, καλούνται να επιλέξουν τον κίνδυνο της πτώχευσης ή την αποχώρηση από την άσκηση του συγκεκριμένου κλάδου ασφάλισης στην Ελλάδα. Συμφέρει αυτό την εθνική οικονομία ή τους έλληνες καταναλωτές ;

Ζητείται να σταματήσει η αναρμόδια και κοινοτικά εσφαλμένη εμπλοκή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στην τιμολόγηση των προγραμμάτων υγείας.

3. Κατάργηση φορολογικών κινήτρων

Αντί της αναμενόμενης τόνωσης των φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλίσεις συντάξεων, πράγμα απαραίτητο με τις παρούσες συνθήκες αυστηρών περικοπών των συντάξεων από το Κράτος ( Η  Ένωση έχει υποβάλλει αναλυτικές προτάσεις  για την επαγγελματική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα «ειδικών προδιαγραφών») η Πολιτεία περικόπτει ακόμη περισσότερο τα υφιστάμενα πενιχρά κίνητρα για τις ασφαλίσεις ζωής, συντάξεων και υγείας που επιτρέπουν στον Έλληνα πολίτη να καλύψει με δικά του έξοδα το κενό που αφήνει η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. Η παροχή εύλογων φορολογικών απαλλαγών αποτελεί την καθιερωμένη πρακτική τόσο στην ΕΕ όσο  και στις ΗΠΑ.
 
Ζητείται η ουσιαστική εξέταση του θέματος των φορολογικών κινήτρων στους τομείς Συντάξεων και Υγείας.

4. Ρυθμίσεις για το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων (Ε.Κ.)

Αντί της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, που πρότεινε η Διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου και που θα επέτρεπε την μετατροπή του ελλείμματός του (περίπου 700 εκατ. ευρώ), από βόμβα έτοιμη να εκραγεί σε διαχειρίσιμο πρόβλημα (χωρίς καμία περαιτέρω υποστήριξη από το Κράτος) , η κυβέρνηση υπό την πίεση άλλων φορέων,  αποσύρει τις κατατεθειμένες προς συζήτηση στη Βουλή διατάξεις και αναβάλλει την εξεύρεση λύσης σε χρόνο αόριστο, ενώ είναι σίγουρο ότι σύντομα θα ξεσπάσει η κρίση από την αδυναμία πληρωμών.

Ζητείται η επαναφορά των προτεινομένων ρυθμίσεων και η θέση τους σε διαβούλευση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

5. Κατοχή Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) Συμμετοχή στο PSI

Ανταποκρινόμενες στο αίτημα της πολιτείας για εθελοντική συμμετοχή στη μείωση του δημοσίου χρέους, οι δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα ασφαλιστικές επιχειρήσεις έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή, ζητώντας το ελάχιστο από την εποπτική τους αρχή, δηλαδή να ενημερωθούν για τον εποπτικό, φορολογικό και λογιστικό χειρισμό του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί από τη συμμετοχή αυτή.

Μέχρι και σήμερα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αγνοούν τις προθέσεις της πολιτείας σ’αυτά τα θέματα, βιώνουν τη συνεχή απομείωση των επενδύσεών τους κυρίως λόγω της κατοχής σε μεγάλο ποσοστό στα χαρτοφυλάκιά τους Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, τιμώντας, όμως παρ’ όλα αυτά τις υποσχέσεις τους προς τους ασφαλιζόμενους πελάτες τους. Οι Τράπεζες θα στηριχθούν για τις ζημίες που θα εγγράψουν από τη συμμετοχή τους στο PSI ή ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων. Θα περιορισθείτε σ’ αυτές και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αφεθούν στην τύχη τους ; Πρέπει να υπάρξει κάλυψη για όλους στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης. Αν δεν γίνει αυτό, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων, και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Η διεθνής εμπειρία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη έδειξε ότι τα κράτη στάθηκαν δίπλα τους. Αυτό επιζητούμε και για τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες εξάλλου δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ζητείται ενιαία αντιμετώπιση Τραπεζών – Ασφαλιστικών Εταιριών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολλά και όλα επείγοντα. Η ασφαλιστική αγορά γνωρίζει τα δικά της.
 
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου νοιώθουν αγωνία και απογοήτευση από την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν την Αγορά. Τα παλιά προβλήματα εξακολουθούν να χρονίζουν, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα που απειλούν τη βιωσιμότητά της. Έλληνες και ξένοι επενδυτές αποθαρρύνονται καθημερινά από το εχθρικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν.

Επειδή  ο θεσμός της ασφάλισης μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο νέο τοπίο της ανάπτυξης στη πατρίδα μας μετά την κρίση,σας παρακαλούμε να  δώστε με προσωπική σας παρέμβαση το μήνυμα του συντονισμού των υπουργικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων και της ανάπτυξης. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Ενδεχόμενη ολιγωρία θα σημάνει αντί της ανάπτυξης την συρρίκνωση και υπονόμευση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων».

Με επιστολή της προς το iw η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφέρει ότι η επιστολή προς τον πρωθυπουργό που δημοσιεύτηκε δεν είναι η τελική. 

Συγκεκριμένα η Ένωση ανακοινώνει ότι «η επιστολή που δημοσιεύθηκε, δεν είναι αυτή που αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό. 

Όποτε η Ε.Α.Ε.Ε. έχει να κάνει μια δημόσια ανακοίνωση ενημερώνει επισήμως και αρμοδίως όλους τους εκπροσώπους του Τύπου είτε δια της υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων είτε επωνύμως δια εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων της» και προσθέτει ότι «η Ένωση αποτελεί τη μοναδική έγκυρη πηγή ενημέρωσης για θέματα που αφορούν στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και των εταιρειών μελών της».