Άγριο ξεπούλημα ομολόγων διεθνώς μετά τα πρακτικά της Fed

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

 

Μεγάλο ξεπούλημα διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες και στις αγορές ομολόγων μετά τις αγορές μετοχών και τα cryptos. Το ξεπούλημα προκαλεί τώρα η προσδοκία που καλλιέργησε η Fed για επιθετική σύσφιξη της πολιτικής χαλάρωσης και γρήγορη άνοδο των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα πρώτα στοιχεία για άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Βεβαίως καλά- καλά δεν ξεκίνησε η αγορά στις ΗΠΑ και το δεκαετές treasury εκτινάχθηκε με απόδοση πάνω από 1,75% και οδεύει προς Πέμπτη διαδοχική μέρα ανόδου. Ξεκίνησε την εβδομάδα στο 1,51% !!!

Από τη στιγμή που διέρρευσαν τα πρακτικά της Fed οι αγορές δεν έχουν σηκώσει κεφάλι. Οι πωλήσεις διαδίδονται και η αγορά που εμφανίζονται τώρα οι πωλήσεις είναι η αγορά των ομολόγων. Αν και οι Αμαρικανοί Κεντρικοί Τραπεζίτες κάνουν συχνά πολιτική με τα λόγια παρά με τα επιτόκια, η τέχνη αυτή δεν είναι για όλους.

Υπήρξαν μεγάλοι γητευτές στη Fed όπως ο Μπεν Μπερνάνκι.  Ο Πάουελ δεν έχει δείξει ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία και οι αγορές αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα βαθμολογούν τις διαρροές των επιτροπών της Fed.

Ειδικά στην Ευρωζώνη και παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ οι πωλήσεις έχουν περιλάβει κυρίως ολλανδικά, γαλλικά, και γερμανικά ομόλογα. Περιέλαβαν επίσης τα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα. Νωρίτερα χτύπησαν και τα ιταλικά τα οποία αντιστέκονται ικανοποιητικά με ξεκάθαρη την ιδιαίτερη φροντίδα της ΕΚΤ.

Οι πωλητές στα ελληνικά ομόλογα έστειλαν την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς πάνω από τα 1,50% ενώ χτύπησαν με μεγαλύτερη άνοδο της απόδοσης (επιτόκια) το πενταετές ομόλογο (άνοδος απόδοσης 9%) και το 20ετές.

Η απόδοση στο γερμανικό 20ετές επανήλθε σε θετική περιοχή ξανά μετά τον Οκτώβριο και στο δεκαετές bund ανεβαίνει 23% μέσα στην ημέρα στο -0,053%.

Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ανεβαίνει 8% στο 0,28%. Οι αποδόσεις στα ιταλικά ανεβαίνουν σε όλο το εύρος από το τριετές μέχρι το 50ετές αλλά αυξήσεις είναι μικρές με τους αγοραστές της ΕΚΤ να δουλεύουν υπερωρίες ξεκάθαρα.

Το δεκαετές της Ολλανδίας διπλασίασε την απόδοση του (!) στο 0,040%. Μεγάλη είναι η άνοδος αποδόσεων στις βραχυχρόνιες σειρές της Πορτογαλίας αλλά όχι στα δεκαετή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*