Ώριμες συνθήκες για συνεργασίες;

Σειρά θεμάτων προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά η οποία βρίσκεται σε φάση αναζήτησης νέου βηματισμού. Η συγκυρία με τις αντιξοότητες της οικονομίας σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα πορεία του κλάδου και των μεθόδων ανάπτυξης που ακολούθησε έχει οδηγήσει τις εταιρείες σε ένα οριακό σημείο το οποίο επιτάσσει αναθεώρηση πολλών πραγμάτων. Η δυναμική προόδου της αγοράς με βάση τις στρατηγικές του παρελθόντος εξαντλήθηκε και οι προοπτικές νέου σχεδιασμού μοιάζουν με γρίφο. Ο προσανατολισμός σε διαδικασίες που θα αποδώσουν κέρδη και θα φέρουν συμβόλαια είναι ίσως η δυσκολότερη απόφαση που καλούνται και οφείλουν να λάβουν οι διοικήσεις. 

Οι νέες συνθήκες δημιουργούν ερωτηματικά ακόμα και για το πόσο συμφέρει μια εταιρεία –ασφαλιστική- να δίνει βάρος στην ελληνική αγορά η οποία δεν υπόσχεται το λαμπρό μέλλον για το οποίο ενδιαφέρεται κάθε επιχείρηση. Οι προοπτικές ελαχιστοποιούνται και ο προβληματισμός διογκώνεται. Την ίδια ώρα τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και δεν συνηγορούν σε εκτιμήσεις ευοίωνες. 

Τα ομόλογα που ως επένδυση χαρακτηρίζονταν από τον ύψιστο βαθμό ασφαλείας, βρέθηκαν στην διαδικασία απομείωσής τους. Το επικουρικό κεφάλαιο ταλανίζεται μεταξύ προθέσεων της πολιτείας περί παροχής στήριξής του και αδυναμίας του να ανταποκριθεί στον ρόλο του με επάρκεια. Τα νέα δεδομένα διαφάνειας όπως έχουν διατυπωθεί από την πολιτεία και αναμένεται να γίνουν νόμος του κράτους θεωρούνται επιβαρυντικά για την λειτουργία των εταιρειών και την ελεύθερη κίνησή τους. Οι εποπτικές δράσεις όπως διακτινίζονται μεταξύ φορέων δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν ασάφεια ενώ και ο όγκος των κανονιστικών ρυθμίσεων που οι εταιρείες καλούνται να περάσουν στην πράξη εντείνει το κλίμα δυσφορίας. Υπάρχουν και άλλα στα οποία οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να σκύψουν το κεφάλι με επιμέλεια προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο αρχίζει να μετατρέπεται σε απόφαση υψηλού ρίσκου. Και αυτό το γνωρίζουν οι εταιρείες κάθε μεγέθους και εθνικότητας. Μπορεί κάποιοι να είναι πιο ισχυροί από άλλους. Και μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα. Το θέμα όμως δεν είναι ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεπεράσει αναίμακτα τις δύσκολες συνθήκες αλλά το πώς οι πιθανότητες αυτές θα γίνουν πραγματικότητα στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και δε θα βρεθούν να καταρρίπτονται από νέα απροσδόκητα γεγονότα που θα αποτελούν συνέπεια πολιτικών αποφάσεων ή αναγκαστικών επιλογών. Ίσως οι συζητήσεις για συνεργασίες να επανέλθουν στο προσκήνιο πιο ώριμα πλέον.