«Ο ασφαλιστής έχει λειτούργημα υψηλής ευθύνης»

Ελένη Γρυπάρη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων

Με έκδηλη αυτοπεποίθηση, που δεν απομειώνει τα χαρακτηριστικά της περισσής ευγένειας που διαθέτει, η κα Ελένη Γρυπάρη αποτελεί ένα γνώριμο και ταυτόχρονα ξεχωριστό πρόσωπο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβουλων, αλλά και γιατί έχει μια μεγάλη και σημαντική συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, η οποία αποτελεί χωρίς αμφιβολία την πηγαία έκφανση του πολυτάλαντου χαρακτήρα της.
Η ζωή της μυθιστορηματική, με εναλλαγές και πολλά μικρά και μεγάλα γεγονότα που, άλλοτε τυχαία και άλλοτε κατόπιν επιλογών, δόμησαν μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία που συνεχίζεται… 

Η κα Γρυπάρη συμμετείχε στους αγώνες των νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, υπερασπίζοντας την ιδέα μιας ομόσπονδης Ευρώπης των πολιτών και όχι των πολυεθνικών, ήταν παρούσα στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, παρασημοφορήθηκε από τον Ζακ Ντελόρ για τη συμβολή της -ως μέλος της JEF – στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, συνομίλησε με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, υποστηρίζοντας την εμβάθυνση της Ευρώπης και πολλές άλλες δράσεις, που καταδεικνύουν την ενεργό συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα εκτός Ελλάδας. 

Η Ελένη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά τα πρώτα της, περίπου δέκα, χρόνια τα έζησε στην Αμερική, αποκομίζοντας «θεμέλιες» εμπειρίες για την εξέλιξή της. Κατόπιν επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου και τέλειωσε το Αγγλικό Κολλέγιο, ενώ στη συνέχεια έζησε και πάλι στο εξωτερικό, όπου η πανεπιστημιακή υποδομή ήταν πλούσια, αντίστοιχη του ενδιαφέροντός της για σπουδές, το οποίο και την οδήγησε στο να αποκτήσει μεταξύ άλλων και πτυχία στις Δημόσιες και Διεθνείς Σχέσεις, στην Αγγλική Φιλολογία και στα Οικονομικά. Όταν ολοκλήρωσε το μεγάλο κύκλο σπουδών της, αγνοούσε ακόμα τη σχέση που θα ανέπτυσσε αργότερα με την ασφαλιστική αγορά, που ήταν αποτέλεσμα συγκυριών. 

Συγκεκριμένα, ήταν το 1985 όταν η Ελένη έκανε μια ομιλία για την ψυχολογία των παιδιών, ένας τομέας που την ενδιέφερε πολύ. Στο ακροατήριό της μέσα ήταν και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης τής ζήτησε να τον επισκεφθεί στο γραφείο του, όπου και της πρότεινε να θέσει τις γνώσεις της στην υπηρεσία της Interamerican, καταρτίζοντας λίστες ερωτήσεων που θα συνέβαλλαν στην επιλογή των «ασφαλειομεσιτών», όπως ονομάζονταν τότε οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Σημειωτέον δε ότι η Ελένη τότε εργαζόταν ως ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ γνώριζε την Interamerican αφενός ως πελάτης της, αφού είχε συνάψει ένα συμβόλαιο, ενώ, χωρίς να υπάρχει επαγγελματικό κίνητρο, στον τότε ασφαλιστικό της σύμβουλο έστελνε ανθρώπους που γνώριζε και ενδιαφερόντουσαν να ασφαλιστούν. 

Ωστόσο, το μεγάλο ερέθισμα για την ενασχόλησή της με τις ασφάλειες ήλθε το 1990 με άσχημο τρόπο. Αφορμή στάθηκε η λάθος διαβεβαίωση που είχε δώσει ένας ασφαλιστής, από μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία εκείνης της εποχής, στον πατέρα της, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσει την ιδιωτική ασφάλιση που είχε στην Αμερική, καθώς θα μπορούσε να κάνει μια παρόμοια εδώ. Οι συνέπειες ήταν τραυματικές, καθώς όταν χρειάστηκε η ασφάλιση αυτή, δεν είχε καμμία σχέση με αυτό που του είχε υποσχεθεί ο ασφαλιστής. 

Τότε η Ελένη, περίπου το 1991, αποφάσισε να μπει στο επάγγελμα επιθυμώντας, όπως η ίδια αναφέρει, «να κάνει τη διαφορά, εξυπηρετώντας πελάτες και όχι καταστρέφοντάς τους». Συνεργάστηκε με το γραφείο όπου είχε κάνει την ασφάλισή της στην Interamerican και μάλιστα ήταν ξεκάθαρη στο ότι ήθελε να ασχοληθεί αμιγώς με τις ασφάλειες ζωής, τη σύνταξη και τις επενδύσεις. Η προσωπική της εμπειρία ήταν πικρή και αυτό ήταν αρκετό για να την κάνει να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ενημέρωση των ανθρώπων. 

Σύντομα αυτό αποτυπώθηκε στις επιδόσεις της, καθώς κατάκτησε την 1η θέση στην παραγωγή. Μετά από λίγο διάστημα πήγε στην Interamerican International και αργότερα έφυγε και πήγε στην IBIS SA, η οποία είχε συνεργασία μόνο με ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες που δεν εδρεύουν στην Ελλάδα. Στην IBIS έφθασε μέχρι και τη θέση του αντιπροέδρου, οπότε και ώριμη πλέον όσον αφορά την επαγγελματική της εμπειρία, αποχώρησε δημιουργώντας τη δική της εταιρεία με την επωνυμία «HG και Συνεργάτες», η οποία φέρνει ασφαλιστικά και επενδυτικά προγράμματα από την Αγγλία και την υπολοιπη Ευρωπη και τα δίνει σε μεσίτες ασφαλειών και πράκτορες σε όλη την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε το σλόγκαν της εταιρείας, που δεν είναι άλλο από το «πιστεύω» της Ελένης που συνοψίζεται στο «δίνουμε το μέγιστο στην αξία του προϊόντος για τον καταναλωτή και όχι το μέγιστο για την εταιρεία». 

Σήμερα η Ελένη Γρυπάρη συνεχίζει να πιστεύει στην ασφαλιστική αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου, που από το 1998 στηρίζει συνδικαλιστικά, αφού τότε ξεκίνησε ως απλό μέλος του ΠΣΑΣ, φθάνοντας τελικά να αναδειχθεί, από τους συναδέλφους της, πρόεδρος. Δουλεύει ανεξάντλητα, πραγματοποιεί καθημερινά ραντεβού, ενημερώνει και πράττει τα μέγιστα για την εξυπηρέτηση των πελατών της, τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς κάλυψης κινδύνου. Επιπλέον, παραμένει υπέρμαχος της καλής και πλήρους ασφάλισης και στηρίζει το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, που το θεωρεί λειτούργημα υψηλής ευθύνης και παλεύει καθημερινά γι’ αυτό.