Οι γαλλικές ανησυχίες δίνουν ελπίδες για θετική έκβαση της Συνόδου Κορυφής

«Μυστήριο» παραμένουν οι επικείμενες αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τη στιγμή που συνεχίζονται διαρροές και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γύρω από τους τρεις βασικούς πυλώνες της συνόδου (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ύψος haircut στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων και επέκταση των κεφαλαίων του EFSF), ασκώντας σημαντική επιρροή στις επενδυτικές διαθέσεις. Χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής Guardian περί γαλλογερμανικής συμφωνίας για επέκταση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών, οι οποίες δεν κάμφθηκαν από την αναμενόμενη υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Moody’s.

Αν και το δημοσίευμα δεν έχει επιβεβαιωθεί με τη Γαλλία να αρνείται επισήμως να το σχολιάσει, οι επενδύσεις ρίσκου συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία, ενώ στην αγορά συναλλάγματος ξεχωρίζει και η υποχώρηση του ελβετικού φράγκου μετά από φήμες για πρόθεση σύνδεσης της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου από το 1,20 στο 1,25. Η διαρροή αυτή οδήγησε την ισοτιμία στο 1,2466 για να υποχωρήσει λίγο αργότερα σε κατώτερα επίπεδα.

Ως προς τα διαπραγματευτικά χαρτιά των ευρωπαίων ηγετών στην επικείμενη σύνοδο, οι ισορροπίες στο γαλλογερμανικό άξονα φαίνεται ότι γέρνουν αισθητά προς την πλευρά της Merkel. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Sarkozy, διατήρησε χαμηλούς τόνους ως προς την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας, δίνοντας το πάνω χέρι στην γερμανίδα Καγκελάριο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο Sarkozy αντιμετωπίζει την απειλή η Γαλλία να χάσει την ανώτατη αξιολόγηση του τριπλού Α, κάτι που υπενθυμίζει ότι θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την πολιτική καταστροφή του Γάλλου προέδρου ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Απριλίου με αντίπαλο το Σοσιαλιστή Francois Hollande. Η προειδοποίηση του γάλλου προέδρου για άμεση διάσωση της Ευρωζώνης, καθώς θίγεται η ίδια του η χώρα, ίσως και να οδηγήσει σε μια οριστική λύση στην επικείμενη σύνοδο, σε αντίθεση με τις αντιρρήσεις της Γερμανίας. Εντός της ημέρας αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία των δύο ευρωπαίων ηγετών.

Στη Βρετανία σήμερα, τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι το 9μελές ΔΣ της νομισματικής επιτροπής αποφάσισε ομόφωνα τόσο να διατηρήσει τα επιτόκια της στερλίνας στο 0,5% όσο και να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 275 δισ. στερλίνες. Περιορισμένης έκτασης ήταν η αντίδραση της στερλίνας. Η ισοτιμία GBPUSD καταβάλλει προσπάθειες να κρατηθεί πάνω από το 1,5800.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος το ευρώ-γιεν διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 106,00, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολάριο έφτασε έως και το 1,3867. Καμία σημαντική διαφοροποίηση για το USDJPY που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε στενό εύρος.