Οι ακυρώσεις συμβολαίων προβληματίζουν την αγορά

«Πληγή» για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς συνεχίζουν να αποτελούν και φέτος οι επιστροφές ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων, με τις εταιρείες να μετρούν απώλειες εσόδων σε μια περίοδο κατά την οποία, λόγω της κρίσης, η παραγωγή τους κινείται πτωτικά με έντονους πλέον ρυθμούς.
 
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για πρώτη φορά επεξεργάσθηκε τα σχετικά στοιχεία, και όπως προκύπτει από την ανάλυση την οποία έκανε για το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι ακυρώσεις συμβολαίων με βάσει τον Ιανουάριο (δείκτης 100) κινούνται σε υψηλό επίπεδο για τον κλάδο Ζωής, ενώ στις Γενικές Ασφάλειες ο σχετικός δείκτης παρέμεινε σταθερός τους δύο πρώτους μήνες του έτους και στη συνέχεια κατέγραψε ανοδικές τάσεις.
 
Πιο συγκεκριμένα, στις Ασφαλίσεις Ζωής ο δείκτης των ακυρώσεων σημείωσε την υψηλότερη τιμή του το Φεβρουάριο, οπότε βρέθηκε στο 160, το Μάρτιο περιορίσθηκε στο 140 για να κλείσει τελικά του Ιούνιο λίγο πάνω από το 120. Στις Γενικές Ασφάλειες τους πρώτους μήνες του έτους ο δείκτης ακυρώσεων κινήθηκε στη ζώνη του 80 με 90, ενώ εν συνεχεία αυξήθηκε στο 100.
 
Οι Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων ήταν αυτές που ουσιαστικά επιβάρυναν τις ακυρώσεις, αφού ο σχετικός δείκτης τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 110, σε αντίθεση με τις ακυρώσεις στον κλάδο Περιουσίας των οποίων ο δείκτης στο τέλος του εξαμήνου βρέθηκε στο 60, κινούμενος στο εξάμηνο σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 80.
 
Στον κλάδο Ζωής τα προγράμματα Ζωής είχαν τις περισσότερες ακυρώσεις. Οι απώλειες για τις ασφαλιστικές εταιρείες εντάθηκαν το Μάιο, με το δείκτη να εκτινάσσεται σε επίπεδα υψηλότερα του 160, ακολουθώντας από τις αρχές του έτους προοδευτικά μια αυξητική τάση, ενώ τον Ιούνιο ο δείκτης έκλεισε στο 120. Στα ίδια επίπεδα έκλεισε και ο δείκτης των προγραμμάτων Ζωής που συνδέονται με επενδύσεις, ο οποίος τους τρεις προηγούμενους μήνες διατηρήθηκε σε ανάλογα επίπεδα.
 
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, στις Γενικές Ασφάλειες οι ακυρώσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον πολλοί κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων αποφασίζουν να θέσουν εκτός κυκλοφορίας τα οχήματά τους προκειμένου να περιορίσουν τα πάγια έξοδά τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οδηγών οι οποίοι ρισκάρουν να κινούνται ανασφάλιστοι.
 
Όσο για τον κλάδο Ζωής, εδώ και μήνες εντείνεται η τάση που θέλει τα νοικοκυριά να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους προκειμένου όχι μόνο να μειώσουν τα έξοδά τους, αλλά και να ρευστοποιήσουν τον οικογενειακό τους «κουμπαρά» ώστε να εξασφαλίσουν χρήματα προς κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, όσο η ανεργία θα αυξάνεται και όσο η κυβέρνηση θα επιμένει σε μέτρα που προβλέπουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και αύξηση της φορολογίας, τόσο το φαινόμενο των ακυρώσεων θα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.
 
Αρνητική βέβαια επίδραση, και μεγάλη μάλιστα, πρόκειται να έχει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για έξοδα τα οποία συνδέονται με την ιδιωτική ασφάλιση.