Άλυτο παραμένει για χιλιάδες ασφαλισμένους το ζήτημα της Ασπίς

Το θέμα «Ασπίς Πρόνοια» εδώ και 9 μήνες βρίσκεται πρώτο με τις περισσότερες αναρτήσεις στον πίνακα συζητήσεων της σελίδας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο facebook. (http://www.facebook.com/topic.php?uid=17434022043&topic=25235)

Από τον Ιανουάριο οι ζημιωμένοι της Ασπίς αναρτούν τα σχόλια και τις προσωπικές ιστορίες τους, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Το σκάνδαλο Ασπίς με θύματα ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους  συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια, ενώ η διάσωση της PROTON BANK έγινε εν μία νυκτί. Είναι σκανδαλώδες να διασώζεται μια τράπεζα και να αφήνεται να καταρρεύσει μια ασφαλιστική.

Η αδράνεια του πολιτικού προσωπικού της χώρας θα σύρει για άλλη μια φορά το ελληνικό δημόσιο στα δικαστήρια προσθέτοντας ακόμη ένα δημοσιονομικό βάρος στην ήδη διαλυμένη ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του βουλευτή ΝΔ Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου προς το ΔΣ του Συλλόγου. Μέσα από την επιστολή γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρος ο τρόπος που αντιμετωπίζεται αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Μετάθεση ευθυνών και ανυπαρξία πολιτικής βούλησης οδηγούν 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους σε αδιέξοδο.

Επιστολή του Ν. Νικολόπουλου στο Σύλλογο Ζημιωθέντων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ν.Δ.
Βουλευτής Αχαΐας
                                                                                                                                                          
Αθήνα, 13/10/2011

ΠΡΟΣ: Σύλλογο Ζημιωθέντων από ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΘΕΜΑ: Σχολιασμός Προτάσεων για το πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα των ανακληθεισών εταιριών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος

Αξιότιμοι κύριοι,
Σε συνέχεια της επιστολής του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου σας προς τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, θα επιθυμούσα να καταθέσω την άποψη που διαμόρφωσα μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, αφού σε καμιά περίπτωση δεν αφορά την πολιτική ευθύνη του Τομέα Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, συμβάλλοντας στην προσπάθειά σας.
Ετσι λοιπόν, αναφορικά με την απόφαση του ΔΣ σας, η οποία προέκυψε από την 11η Συνεδρίαση σας, για την άμεση διερεύνηση για ευθύνες σε σχέση με την πλημμελή εποπτεία παλαιών και νέων εποπτικών αρχών ώστε να κινηθεί ο Σύλλογος σας με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον τους, μου επεσήμαναν πως είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί η πλημμελής εποπτεία, για θέματα που συνέβησαν έως και 16 έτη πίσω, όταν μάλιστα πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν αποβιώσει.
Σε σχέση με την πρότασή σας να αναγνωρίσει το Δημόσιο τις ευθύνες του για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και για την υποχρέωσή του να καλύψει την όποια διαφορά προκύψει μεταξύ του ποσοστού  κάλυψης του Εγγυητικού Ταμείου (70%) και της περιουσίας των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών με έκδοση ομολόγων λήξης 2024 υπέρ των ασφαλισμένων, είναι απαραίτητο να τονισθεί πως ξεπερνά κι εμένα και φυσικά δεν είναι αρμοδιότητα του Τομέα Εργασίας. Η υιοθέτηση μίας τέτοιας πρότασης από τη μεριά μου,  θα μπορούσε να ειπωθεί από κάποιους  πως υιοθετείται για καθαρά καιροσκοπικούς από μέρους μου σκοπούς.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις σας, συμφωνώ απόλυτα. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εύρεση λύσης για τους ασφαλισμένους στον Κλάδο Ζωής με  τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες, κρίνεται λογικό και θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να γίνει και να εμπλακεί η ΕΑΕΕ, η οποία πρέπει να έχει σύμφωνη γνώμη για αυτό το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση είμαι πρόθυμος να πάω στη Βουλή όποια στιγμή κρίνεται και πάλι το θέμα, προκειμένου να πεισθεί η Κυβέρνηση να δώσει λύση και το θέμα να διατηρείται ζωντανό.
                                                          
Με Εκτίμηση,
Νίκος Νικολόπουλος
Βουλευτής Αχαΐας