Ρισκάρουν περισσότερο οι εταιρείες που εδρεύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές

Έρευνα που διεξήχθη μεταξύ επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη αναδεικνύει την άποψη ότι εταιρίες που εδρεύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους απ ότι οι αντίστοιχες εταιρίες που εδρεύουν στην Ευρώπη, τόσο κατά την είσοδο τους σε νέες αγορές (κατά 44% περισσότερο), όσο και κατά την παρουσίαση νέων προϊόντων (κατά 35% περισσότερο). Επιπροσθέτως, το 33% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές αναπτύσσουν οικονομικότερες μεθόδους παραγωγής, το 31% πιστεύει ότι έχουν μικρότερη διοικητική διαστρωμάτωση και το 29% ότι οι μέθοδοι παραγωγής τους διέπονται από ευελιξία και ευστροφία. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές απασχολούν ικανότερο εργατικό δυναμικό.

Το 63% των ερωτηθέντων απ την Ιταλία και το 56% απ τη μεγάλη Βρετανία εκδήλωσαν τη μεγαλύτερη προσδοκία συναλλαγής με αναπτυσσόμενες χώρες το 2011. Συνολικά το 42% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβαν μέρος στην έρευνα αναμένει να συνδιαλλαγεί με 19 αναπτυσσόμενες αγορές αυτό το έτος. Η εξαγωγική δραστηριότητα σε αναπτυσσόμενες αγορές είναι η ευρύτερα προσδοκώμενη εμπορική συναλλαγή.    

Απ τις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι η Κίνα θεωρείται η σημαντικότερη αναπτυσσόμενη αγορά ακολουθούμενη απ τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις η ευκολία πρόσβασης των εμπορικών συνεργατών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της εμπορικής στρατηγικής των Δυτικοευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Απ την σκοπιά της διαχείρισης πιστώσεων τα πιο σημαντικά μέτρα που ελήφθησαν απ τους ερωτηθέντες για να προστατευτούν απ τον κίνδυνο αφερεγγυότητας ή / και μη πληρωμής στις αναπτυσσόμενες αγορές, περιλαμβάνουν τον έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας των αγοραστών  (64%), την παρακολούθηση του credit risk του αγοραστή (45%) και τον περιοδικό έλεγχο των πληρωμών του αγοραστή “payment track record” (43%). Το 35% των ερωτηθέντων ασφαλίζουν τα υπόλοιπα τους.   

Ο Isidoro Unda, CΕΟ και πρόεδρος του Δ.Σ. της Atradius σχολιάζει: «Το διεθνές εμπόριο αποτελεί σημαντικό συντελεστή της αναπτυξιακής στρατηγικής πολλών επιχειρήσεων παγκοσμίως και οι αναπτυσσόμενες αγορές έχουν εξελιχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς. Η Atradius είναι αρωγός της προσπάθειας ανάπτυξης των επιχειρήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο από περιστατικά αφερεγγυότητας, παρέχοντας ενημέρωση αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των αγοραστών τους και βοηθώντας να εισπράξουν ανείσπρακτα υπόλοιπα.»