Πρωθυπουργική παρέμβαση ζητούν οι ασφαλιστικές

Με κατεπείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ενσκήψει στην ασφαλιστική αγορά προς αντιμετώπιση των δυσβάστακτων προβλημάτων που προκαλεί η κρίση στον κλάδο, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, η σχετική απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση της Ένωσης με δεδομένο ότι το κλίμα στην ασφαλιστική αγορά έχει πλέον καταστεί ιδιαιτέρως βαρύ και την ίδια στιγμή στον ορίζοντα δεν διαπιστώνονται σημάδια ανάκαμψης - στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο κλάδος σε συγκεκριμένο χρόνο θα μπορέσει αρχικά να ισορροπήσει και εν συνεχεία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην Επιστολή της η Ένωση θα επικεντρώνεται σε πέντε βασικά σημεία, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν και τα κύρια μέτωπα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος. Τα σημεία αυτά αφορούν:

- Στις κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα απαιτηθούν για τις ασφαλιστικές εταιρείες και που υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ, εφόσον για το κούρεμα των ομολόγων ισχύσει το ακραίο σενάριο που προβλέπει απομοιώσεις 50 ή και 60%. Στη επιστολή θα επισημαίνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση πολλές ασφαλιστικές εταιρείες θα δηλώσουν κεφαλαιακή αδυναμία και θα εξαναγκαστούν σε κλείσιμο. Θα τονίζεται επίσης ότι, όπως για τις τράπεζες, έτσι και για τις ασφαλιστικές, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει κάποιο πλάνο διάσωσης.

- Στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που αφορούν δαπάνες ασφάλισης, κατάργηση η οποία θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε μια αγορά που ήδη μετρά αλλεπάλληλες απώλειες λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος.

- Στο νομοσχέδιο της γενικής γραμματείας Καταναλωτή με το οποίο μεταξύ άλλων επιβάλλονται περιορισμοί στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών όταν ο κλάδος είναι ζημιογόνος και η παραγωγή ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Η Ένωση θα ζητήσει το εν λόγω νομοσχέδιο να μην προωθηθεί προς ψήφιση με τη σημερινή του μορφή.

- Στην άμεση στήριξη του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων, το οποίο απειλείται με «λουκέτο» λόγω των υπέρογκων υποχρεώσεών του, που πλέον ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Η Ένωση θα ζητήσει την επανα-προώθηση στη Βουλή της ρύθμισης που προβλέψει τη θεσμοθέτηση «πλαφόν» στα όρια αποζημιώσεων.

- Στους ελέγχους που διενεργούνται στην ασφαλιστική αγορά, για τους οποίους η Ένωση θα ζητά να έχει την ευθύνη μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Επί της ουσίας οι ασφαλιστές επιθυμούν οι όποιοι έλεγχοι και παρεμβάσεις να πραγματοποιούνται από ένα και μόνο φορέα, σε ενοποιημένη βάση.