Χρονιά ρεκόρ για το ESG -Στα 1,8 δις δολάρια οι προμήθειες των Αμοιβαίων διεθνώς

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Χρονιά ρεκόρ για τις επενδύσεις ESG είναι το 2021 και υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι όλη η αγορά διεθνώς μπορεί και να αξίζει 35 τρις δολάρια, αλλά η Morningstar και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος.

Στοιχεία της ίδιας της Morningstar, δείχνουν ότι οι επενδύσεις ESG υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν κατά 134% φέτος στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ η αύξηση έφθασε το 40%. Η συζήτηση για το πραγματικό βάθος της αγοράς και για σοβαρά κριτήρια είναι έντονη ειδικά στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι η Ευρώπη είναι πιο οργανωμένη.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια ESG και ETF έχουν δημιουργήσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες μέχρι στιγμής φέτος, από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020 και 806 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν το ESG «μηχανή χρήματος», πράγμα που δεν απέχει από την αλήθεια, αφού η αιχμή των επενδύσεων σε όλο τον κόσμο στηρίζεται στην πράσινη μετάβαση. Αναλυτές άφησαν αιχμές μιλώντας στο Βloomberg, για τη διαρκή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές που διατίθενται στην αγορά ως τρόποι προστασίας του πλανήτη.

Αρμοδιότητα της Hortense Bioy είναι να εξετάζει τα δεδομένα χαρτοφυλακίου και να παίρνει συνεντεύξεις από επικεφαλής funds ως μέρος μιας διαδικασίας αξιολόγησης που συλλέγει και καταρτίζει τις βαθμολογίες ESG της Morningstar για τους πελάτες. Με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί πώς τα τρέχοντα ταμεία σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.  Όπως είπε στο Bloomberg «αμφισβητεί αν μερικοί είναι πιο αξιόπιστοι από άλλους επειδή δεν υπάρχει μεθοδολογία σήμερα».

Πιο ακριβείς στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τις γνωστοποιήσεις τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και η Morningstar λέει ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέχουν πιο ακριβείς ταξινομήσεις. Κατηγοριοποιήσεις όπως η «ενσωμάτωση ESG», η οποία σύμφωνα με την Bioy «δεν σημαίνει τίποτα», εξαλείφονται σταδιακά από πιο προσεκτικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Ομοίως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προκάλεσε θόρυβο στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανέχεται πλέον υπερβολικούς ισχυρισμούς περί κριτηρίων ESG.

Ένα άλλαο στοιχείο που παρατηρήθηκε ήταν ότι αν και το ESG δεν αφορά απλώς το περιβάλλον, το 2021 κυριάρχησαν οι τίτλοι για την κλιματική αλλαγή.

Έρευνα της Macquarie Asset Management έδειξε ότι το 55% των επενδυτών περιουσιακών στοιχείων αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως τον κίνδυνο με την υψηλότερη προτεραιότητα.

Συγκριτικά, μόλις το 5% είπε ότι η κύρια εστίασή του ήταν στη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αλλά, ακόμα κι έτσι, οι εταιρείες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη πίεση από τους μετόχους το 2021 για να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε κοινωνικά ζητήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*