Ο κρίσιμος ρόλος της εποπτείας και της διαφάνειας στην εξέλιξη της αγοράς

Τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τους νέους εποπτικούς κανόνες, τον εσωτερικό έλεγχο και το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά συζήτησαν οι συμμετέχοντες της πρώτης θεματικής ενότητας του Insurance Money Conference 2011, κ.κ. Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Π. Τριανταφυλλίδης  Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και Άλκηστις Χριστοφίλου, L.L.M., LSE Εταίρος στη Ι. Κ. Ρόκας & Συνεργάτες, με συντονιστή τον κ. Γιάννη Βερμισσώ, Διευθυντή Σύνταξης του περιοδικού «Insurance World». 

Την ανάγκη αποκατάστασης των προβλημάτων που εντοπίζονται στα συμβόλαια που περιέχουν όρους οι οποίοι είναι παρελκυστικοί ή καταχρηστικοί και οδηγούν τους καταναλωτές σε εσφαλμένες εντυπώσεις, με συνέπεια να καταφεύγουν σε καταγγελίες, τόνισε ο κ. Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή. 

Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του ΚαταναλωτήΌπως επεσήμανε, ο φορέας «θα προβεί σε σύσταση που θα αφορά στον κλάδο αυτοκινήτων και ειδικότερα στο θέμα που σχετίζεται με τον επαναπροσδιορισμό του ασφαλιζόμενου κινδύνου με βάση την παλαιότητα του οχήματος». 

Τα 2/3 των καταγγελιών που έφτασαν το 2010 στο ΣτΚ αφορούν σε πλημμελή εκπλήρωση των ασφαλιστικών καλύψεων και παρελκυστικές τακτικές σε σχέση με την καταβολή των αποζημιώσεων. 

«Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί διαφάνειας ολοκληρώθηκε και σύντομα θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος. «Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 

Η σημασία του έγκειται στις νέες βάσεις που θέτει για την προσέγγιση των καταναλωτών από τις ασφαλιστικές εταιρείες, τον   Γιάννης Βερμισσώ, Διευθυντής Σύνταξης Insurance World και Δημήτρης Σπυράκος, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτήεπαναπροσδιορισμό της σχέσης του διαμεσολαβητή με τις ασφαλιστικές εταιρείες και την επιτακτική ανάγκη για αναπροσαρμογή όλων των συμμετεχόντων στις νέες επιταγές της διαφάνειας». 

Η πολιτεία, όπως ανέφερε, καλείται να λάβει υπόψη της το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της, την αμοιβαιότητα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύναψη ασφάλισης και να ενισχύσει τον κοινωνικό της προσανατολισμό. 

Η διαφάνεια στην ασφάλιση ζημιών προκύπτει από την απλότητα του ίδιου του προϊόντος, ενώ όσον αφορά στις ασφαλίσεις ζωής, επειδή το προϊόν είναι περισσότερο πολύπλοκο ως προς την κατανόησή του από τον καταναλωτή, είναι αναγκαία η ενημέρωση του ασφαλισμένου. 

H κα Άλκηστις Χριστοφίλου, L.L.M., LSE Εταίρος στη Ι. Κ. Ρόκας και Συνεργάτες, αναφέρθηκε στη Solvency II και στις πράξεις Άλκηστις Χριστοφίλου, L.L.M., LSE Εταίρος στη Ι. Κ. Ρόκας και Συνεργάτεςτου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου των εταιρειών, αναλύοντας τους νέους όρους που πρέπει να πληρούν τα πρόσωπα αυτά και το πώς οριοθετούνται οι σχέσεις της εταιρείας με τα πρόσωπα αυτά. 

Σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης, η λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυξημένες υποχρεώσεις ροής πληροφορίας και εσωτερικής διαφάνειας, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η διαδικασία υπολογισμού του κινδύνου, ο χωρισμός αρμοδιοτήτων εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών της διοίκησης, ο χωρισμός αρμοδιοτήτων εσωτερικού ελεγκτή και εκτελεστικών μελών. 

Καταγράφονται οι συμβάσεις και οι σχέσεις της εταιρείας με τα υπεύθυνα πρόσωπα και διευρύνεται ο κύκλος της διαφάνειας και της καταγραφής των συναλλαγών των προσώπων αυτών με την εταιρεία. 

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών ΕλεγκτώνΌσον αφορά στη δυνατότητα ανάθεσης σημαντικών λειτουργιών σε εξωτερικούς συνεργάτες, τόνισε πως αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει στο σύνολο των λειτουργιών των εταιρειών και πως οριοθετούνται οι αρμοδιότητες που μπορούν να εκχωρηθούν. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, ανέδειξε τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου, την ανάγκη πιστοποίησης των προσώπων που ασκούν τον έλεγχο αυτό, καθώς και το ρόλο που αναλαμβάνουν που εστιάζεται στο να αποδίδουν την πραγματική εικόνα των στοιχείων που αφορούν στην επιχείρηση, τόσο στη διοίκηση των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Όπως δήλωσε, «ο εσωτερικός ελεγκτής έχει αυξημένες υποχρεώσεις και καλείται να βεβαιώνει την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου, που είναι μια νέα υποχρεωτική λειτουργία για τις εταιρείες και εν συνεχεία να αποστέλλει την έκθεσή του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη γνώση, ούτως ώστε να ελέγχει τους μόνιμους μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων των εταιρειών». 
Το video του ΠΑΝΕΛ I μπορείτε να δείτε εδώ (1/2)
To video του ΠΑΝΕΛ I μπορείτε να δείτε εδώ (2/2)