«Βαραίνουν» την Εθνική Ασφαλιστική τα ελληνικά ομόλογα

Βαρύ φορτίο σέρνει η Εθνική Ασφαλιστική από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει την προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού της επιζητώντας τη λειτουργική κερδοφορία σε όλους τους βασικούς κλάδους Ασφάλισης.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, που κατάρτισε η εταιρεία για εποπτικούς λόγους, και ανάρτησε προσφάτως στην ιστοσελίδα της, στο α΄ εξάμηνο του 2011 εμφάνισε ζημιές 105,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 32 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα, οι οποίες προκλήθηκαν από την απομείωση 21% των κρατικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020.
 
Η ασφαλιστική στο θέμα αυτό ακολούθησε την πολιτική της μητρικής της, Εθνικής Τράπεζας, απεικονίζοντας στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους όλες τις ζημίες από τη συμμετοχή της στο PSI.
 
Στην εξεταζόμενη περίοδο ωστόσο, οδηγήθηκε σε κερδοφορία της στις Γενικές Ασφάλειες κατά 17,6 εκατ. ευρώ, συνεπεία του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της, το οποίο απέδωσε και στον Κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, που ως δραστηριότητα γύρισε στην κερδοφορία κατά 2,1 εκατ. ευρώ από 12,5 ευρώ ζημιές που ήταν το 2010.
 
Σε ότι αφορά, τώρα, τη συνολική παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο α΄ εξάμηνο του 2011 σημείωσε μείωση κατά 22% στα 412 εκατ. ευρώ από 529,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω της νέας πολιτικής της στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών που στόχο έχει την κερδοφορία, αλλά και της κρίσης που επιδρά αρνητικά στις επιδώσεις της, όχι μόνο στις Γενικές Ασφάλειες, αλλά και στον κλάδο Ζωής, ο οποίος κατέγραψε πτώση εσόδων 27% στα 209,6 εκατ. ευρώ από 287,5 εκατ. ευρώ το 2010.
 
Στη Ζωή οι ζημιές διογκώθηκαν στα 94,9 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος 3,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2010, λόγω των αρνητικών υπεραξιών από τα ομόλογα του δημοσίου.
 
Στις γενικές Ασφάλειες, η παραγωγή εμφάνισε απώλειες 19% φθάνοντας τα 100,7 εκατ. ευρώ από 124,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων η υποχώρηση περιορίσθηκε στο 13% με τα ασφάλιστρα να διαμορφώνονται στα 101,7 εκατ. ευρώ από 117,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.