Κρίσιμη η ψηφοφορία στη Σλοβακία για την πορεία του ευρώ

Εξανεμίζεται η χθεσινή αισιοδοξία στις αγορές που πρόσφερε το κοινό γαλλογερμανικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Δύο είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους επενδυτές. Και στα δύο κυριαρχεί η έννοια του διχασμού. 

Το πρώτο αφορά στη σημερινή ψηφοφορία για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF στη Σλοβακία, ψηφοφορία με έντονη πολιτική διάσταση και το δεύτερο αφορά ευρύτερα στο διχασμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης αναφορικά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet προειδοποίησε ότι η κρίση λαμβάνει συστεμικές διαστάσεις με τα δημοσιονομικά βάρη να μετατοπίζονται από τις μικρότερες οικονομίες στις μεγαλύτερες.

Ως προς την κρίσιμη ψηφοφορία στη Σλοβακία, η πρωθυπουργός της χώρας, Iveta Radicova, εξέφρασε τις ελπίδες για επικύρωση του νομοσχεδίου ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο «αντάρτης» του κυβερνητικού συνασπισμού είναι το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης SaS, το οποίο διαθέτει 21 έδρες από τις συνολικά 150 έδρες του κοινοβουλίου.

Εντωμεταξύ σήμερα το απόγευμα αναμένεται δήλωση της Τρόικα για την Ελλάδα. Στις οικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας, η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία «έτρεξε» με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών τον Αύγουστο υποχωρώντας στο 0,3% έναντι εκτιμήσεων για πτώση της τάξης του 0,2%. Η ετήσια μέτρηση αγγίζει το 1,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι εκτίμησης για πτώση 0,2%. Στο έτος η μέτρηση έχει υποχωρήσει κατά 1,0%. Η στερλίνα εξακολουθεί να πιέζεται έναντι του δολαρίου μετά τα ανάμεικτα μακροοικονομικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πιέσεις δέχονται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures στη Wall Street, ενώ το ευρώ διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,36 δολάρια, υποχωρώντας από τα υψηλά τριών εβδομάδων. Αν τελικά δεν επικυρωθεί το σχέδιο για το EFSF, το ευρώ εκτιμάται ότι θα δεχθεί νέο κύμα πιέσεων. Ξεχωρίζει η άνοδος του δολαρίου και η πτώση του ελβετικού φράγκου. Πτωτικά κινούνται πετρέλαιο και χρυσός.