Χ.Α.: Αναμένοντας την… τελική λύση!

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα της συνάντησης ΜέρκελΣαρκοζί. Όπως δήλωσαν, στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει διαμορφωθεί μια τελική λύση. Γιατί όμως να τους πιστέψουν οι αγορές όταν, μέσα σε 20 μήνες, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν 8 φορές και κάθε φορά μιλούσαν για…. τελική λύση;

Συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα της Ευρωζώνης, γενικότερα, αλλά και της Ελλάδας, ωστόσο άφησαν για το… μέλλον τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν όχι μόνο αναλυτές, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του Δ.Ν.Τ., εάν δεν υπάρξει αξιόπιστο και συντονισμένο πλάνο, το ξέσπασμα μιας νέας διεθνούς τραπεζικής κρίσης θα είναι σύντομα πραγματικότητα.

Στο Χ.Α. η ορατότητα είναι μηδενική. Η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου παραμένει στον «αέρα», εικόνα από τους ελέγχους της BlackRock στα τραπεζικά δανειακά χαρτοφυλάκια δεν υπάρχει ακόμα, ενώ ακόμα και οι απώλειες στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων παραμένουν μια άγνωστη μεταβλητή, όσο συνεχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μεγαλύτερο haircut, 50% ή 60%.

Εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο οι πωλητές, τονίζουν οι αναλυτές της Εμπορικής, ενώ αν και ο δείκτης κινείται σε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα τιμών – μεσομακροπρόθεσμα – δεν έχει δοθεί ακόμη αξιόπιστο ανοδικό σήμα.

Αν διατηρηθεί η ισχύουσα πτωτική τάση – σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 690 μονάδων και ενδέχεται το νέο πτωτικό κύμα να συνδυασθεί με σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών – ο ελάχιστος πτωτικός στόχος προσδιορίζεται στις 635-615 μονάδες.

Αν υπάρξουν χαρακτηριστικά ξεπουλήματος (σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας και πολύ μεγάλοι όγκοι συναλλαγών σε καθοδικές συνεδριάσεις, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η προσέγγιση ακόμη και των 560 μονάδων (χαμηλά 1992).

Το θετικό σενάριο, πιθανότατα το «σημείο – κλειδί» για την τρέχουσα εβδομάδα, είναι η ζώνη αντίστασης των 768-780 μονάδων. Αν τη διασπάσει ο Γενικός Δείκτης, με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, ο ελάχιστος ανοδικός στόχος προσδιορίζεται στις 809 μονάδες. Σε μια τέτοια εξέλιξη το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι η «ακύρωση» του πτωτικού καναλιού των τελευταίων εβδομάδων και ένα πρώτο αξιόπιστο ανοδικό σήμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εμπορικής. Οι επόμενες αντιστάσεις διαμορφώνονται στις 840, 870 και 932 μονάδες.

Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τις τοποθετήσεις σε επενδύσεις ρίσκου και να διατηρήσουν τα μετρητά τους ως τις αρχές Νοεμβρίου, όταν και θα συγκληθεί η σύνοδος της G20, με στόχο την εξεύρεση λύσης για την κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Citi.

Βρισκόμαστε στην τρίτη φάση μιας παγκόσμιας bear market, η οποία μάλιστα πρόκειται να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο, τονίζουν οι αναλυτές της Nomura και προβλέπουν «βουτιά» μέχρι και 30% στις διεθνείς μετοχές.