Αναζητούν διέξοδο από την κρίση οι ασφαλιστικές

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε για μια ακόμη φορά στην ασφαλιστική αγορά. Τα μεγέθη του κλάδου κατά το α΄ εξάμηνο του 2011 φαίνεται πως είναι απογοητευτικά. Η παραγωγή ασφαλίστρων εμφανίζει νέα συρρίκνωση, και όπως τονίστηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο κλάδος καλείται να βρει άμεσα στηρίγματα και διεξόδους, καθότι απέναντί του έχει ένα οικονομικά «στενεμένο» κοινό, τις ακυρώσεις που διογκώνονται επικίνδυνα, το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα στις τιμολογήσεις των προϊόντων Υγείας, υψηλές εγγυημένες αποδόσεις που πλέον ουδείς μπορεί να φθάσει, όπως και μια πολύ μεγάλη «τρύπα» στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω του haircut.

Τρύπα η οποία μάλιστα θα λάβει γιγάντιες διαστάσεις αν το haircut αυξηθεί στο 50%. Αν ισχύσει το σενάριο αυτό, το οποίο συζητείται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη, τότε οι κεφαλαιακές απώλειες των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι δυσβάστακτες, όπως και το πλήγμα στα αποθέματά τους, τονίστηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, λόγω των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων γύρω από το δημόσιο χρέος της χώρας και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Την πραγματικά κρίσιμη θέση στην οποία βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά θα επιδιώξουν να περιγράψουν σήμερα τα στελέχη της, σε υψηλόβαθμους παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης. Όχι βέβαια ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν γνωρίζει το τι συμβαίνει στον κλάδο, όμως η διοίκηση της Ένωσης υποχρεούται να επιμείνει σε μια σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και να ζητήσει τη στήριξη της Τ.τ.Ε..

Στα ζητήματα λοιπόν τα οποία θα συζητηθούν σήμερα με την εποπτική αρχή, πέραν των προαναφερόμενων, περιλαμβάνονται και:

- η πορεία των ελέγχων στον κλάδο,
- τα περιθώρια αντίδρασης των εταιρειών να ανατρέψουν την πτωτική πορεία της παραγωγής τους,
- το άνοιγμα του Επικουρικού Κεφαλαίου,
- το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές συναλλαγές,
- το solvency II και η άσκηση QIS 5, όπως και
- το εισπρακτικό.

Τα θέματα πολλά, εξαιρετικά σοβαρά, περιθώρια για καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα δεν υπάρχουν και όπως επισημάνθηκε χθες στο Δ.Σ. της Ένωσης, η ασφαλιστική αγορά πρέπει να αντιδράσει άμεσα στην κρίση, πριν να είναι πραγματικά αργά.