Καταγγελίες για παραπλάνηση των ασφαλισμένων της VDV Leben στη Γερμανία

Επιχείρηση παραπλάνησης των ασφαλισμένων της VDV Leben στη Γερμανία διαπιστώνει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, μετά από καταγγελίες που κάνουν λόγο για φρούδες υποσχέσεις σε σχέση με την προέλευση αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για προσπάθεια είσπραξης προμήθειας προκειμένου οι ασφαλισμένοι να δώσουν την εξουσιοδότησή τους σε συνεργάτες της εταιρείας, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν με την εταιρεία.

Οι καταγγελίες προέρχονται κυρίως από ασφαλισμένους κατοίκους Γερμανίας, τους οποίους πρώην στελέχη της εταιρείας φέρονται να διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματά τους υπάρχουν και ότι τα έχει δεσμεύσει υπέρ τους η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα προέρχονται από τα αποθέματα της εταιρείας τα οποία μάλιστα τηρούν η ΤτΕ και το Εγγυητικό Κεφάλαιο. δίνονται από πρώην εργαζόμενους του υποκαταστήματος που η εταιρεία διατηρούσε στην πόλη Nettetal της Γερμανίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η VDV Leben έκλεισε στις αρχές Ιανουαρίου με απόφαση της ΤτΕ, μετά τον έλεγχο που αποκάλυψε ότι η εταιρεία κατέθετε πλαστά πιστοποιητικά από γερμανική τράπεζα για την τήρηση των αποθεμάτων της ύψους 42 εκατ. ευρώ.
 
Από τα τηλέφωνα που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα το Εγγυητικό Κεφάλαιο, πιθανολογείται ότι η προσπάθεια παραπλάνησης των εποπτικών αρχών συνεχίστηκε μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Αρκετοί ήταν εκείνοι που εμφανίστηκαν ως κάτοχοι ανύπαρκτων ασφαλιστηρίων συμβολαίων ορισμένα από τα οποία ήταν εφάπαξ καταβολής ίσης αξίας με το πλαφόν με βάση το οποίο αποζημιώνει το Εγγυητικό Κεφάλαιο, δηλαδή τις 30.000 ευρώ.

Μια άλλη κατηγορία συμβολαίων καλύπτει όλα τα μέλη της οικογένειας – από το βρέφος έως τον παππού και για τα οποία δαπανήθηκε σε μία μόνο χρονιά το ποσό των 350.000 ευρώ, πιθανολογώντας ότι εκδόθηκαν από συνεργάτες της εταιρείας, που επιδίωκαν να αποσπάσουν χρήματα μέσα από τη διαδικασία της αποζημίωσης.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο μετά ελέγχους που βασίστηκαν στο χαρτοφυλάκιο των συμβολαίων VDV Leben έχει ολοκληρώσει την επαλήθευση των στοιχείων και έχει προχωρήσει ήδη στη δημοσίευση του καταλόγου των ασφαλισμένων που δικαιούνται αποζημίωσης. Πρόκειται για 13.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια, το 70% των οποίων θα αποζημιωθούν, ενώ το απαιτούμενο ποσό υπολογίζεται στα 38 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία της VDV Leben είναι σχεδόν μηδενικά, οι αποζημιώσεις των ασφαλισμένων θα χρηματοδοτηθούν από τις εισφορές του Εγγυητικού, τις οποίες πληρώνουν κατά το ήμισυ οι ασφαλισμένοι των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών ζωής και κατά το ήμισυ οι ίδιες οι εταιρείες.

Σημειώνεται ότι την Ελλάδα εκκρεμεί η παραπομπή της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, με στόχο την άσκηση δίωξης κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της VDV Leben διότι «εμφάνιζαν ψευδή εικόνα για τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας». 

Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που ακολούθησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και ο διορισμός εκκαθαριστή, απέδειξαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της VDV Leben δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ και τελούν υπό κατάσχεση σε γερμανική τράπεζα.