Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ

Η σημερινή εικόνα της αγοράς συναλλάγματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «νωχελική» μετά τις έντονες κινήσεις των δύο προηγούμενων ημερών. Αν και οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές αναλύσεις δείχνουν μια μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση προς όφελος των νομισμάτων, η κυρίαρχη τάση παραμένει πτωτική και επομένως οι όποιες διορθώσεις προς ανώτερα επίπεδα θα έχουν περιορισμένη διάρκεια. Ως προς τις θεμελιώδεις εξελίξεις, η κρίση στην Ευρωζώνη διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην κατεύθυνση των αγορών. Κατ’ επέκταση η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς συνοδεύεται από επιπτώσεις στις αγορές.

«Σχηματικά» εκτιμούμε ότι η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση της ΕΚΤ θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με αυτή της πρόσφατης απόφασης της Fed. Δηλαδή, το θέμα μας είναι αν το ευρώ θα ενισχυθεί ή όχι μετά την απόφαση, και αν θα ενισχυθεί, πόσο θα διαρκέσει η ανοδική αντίδραση του νομίσματος. Κατά τους προηγούμενους μήνες, όταν η Fed «απαντούσε» με πρόσθετα μέτρα στήριξης, η άμεση αντίδραση ήταν θετική για το ρίσκο υπό την εκτίμηση ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα πραγματοποιεί το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση της οικονομίας. Στη συνέχεια, όμως, η αγορά συνειδητοποιούσε ότι η λήψη μέτρων αντανακλά τις άσχημες συνθήκες της οικονομίας και τελικά το κλίμα εξελισσόταν σε αρνητικό και σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στις επενδύσεις ρίσκου. 

Αντίστοιχη αναμένουμε να είναι η αντίδραση και στην απόφαση της ΕΚΤ. Η αγορά αναμένει απεγνωσμένα μια επιβεβαίωση ή διάψευση από τους αξιωματούχους της τράπεζας ως προς την ύπαρξη ή όχι ενός συντονισμένου και σαφούς σχεδίου αντιμετώπισης της «διπλής απειλής»: της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ύπαρξης ολοκληρωμένης λύσης που θα ενθαρρύνει τη διάθεση για ρίσκο και τη ζήτηση του ευρώ.
Φαίνεται ότι η καλύτερη έκβαση για το ευρώ είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, εξετάζοντας όλες τις πιθανές επιλογές και να επανεκκινήσει τα 12μηνα δάνεια προς τις τράπεζες. Αν και αυτή η εκδοχή θεωρητικά είναι θετική για το ευρώ, οι επενδυτές είναι πιθανό να προχωρήσουν σε επιθετικές πωλήσεις μετά από μια ανοδική αντίδραση του νομίσματος, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ ενισχύει την πεποίθηση ότι η τράπεζα δεν εννοεί να αναγνωρίσει ή να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη κατάσταση που απαιτεί «ισχυρή» πολιτική στήριξης.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ «γυρίσει» σελίδα και μειώσει σήμερα τα επιτόκια, είναι πιθανό το ευρώ να ακολουθήσει έντονη ανοδική αντίδραση, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων. Η αγορά θα εκτιμήσει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας ως θετική ένδειξη για ανάληψη ρίσκου, καθώς πρόθεση της ΕΚΤ είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση με περισσότερα μέσα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Παρ’ όλα αυτά, και αυτή η ανοδική αντίδραση μπορεί να χάσει την ορμή της με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, καθώς η στροφή πολιτικής δείχνει το πόσο πολύ απέχουν αυτές οι ενέργειες από μια τελική λύση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού προβλήματος. Στην περίπτωση αυτή, η διαφοροποίηση των επιτοκίων θα αποβεί προς όφελος του δολαρίου και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων θα διευρυνθούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, το μηνιαίο γράφημα EURUSD δείχνει σαφή διαμόρφωση χαμηλότερης κορυφής κάτω από το 1,5000, και νέα πτωτική κίνηση προς την περιοχή του 1,2000 μεσοπρόθεσμα. Επομένως, συνιστούμε επιθετικές πωλήσεις του ευρώ στην ανοδική αντίδραση , ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, καθώς αναμένουμε νέα υποχώρηση του νομίσματος. Ευρύτερα, κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσει όλα τα νομίσματα (συμπεριλαμβανομένου του γιεν), τις μετοχές και το πετρέλαιο, ενώ θα ενισχύσει το δολάριο και το χρυσό.