Νέοι προσανατολισμοί στην ασφαλιστική αγορά

Η ανάγκη επίλυσης βασικών θεμάτων τα οποία αφενός θα άρουν κάποια εμπόδια και αφετέρου θα προσαρμόσουν την ιδιωτική ασφάλιση θεσμικά και τη λειτουργία των εταιρειών διοικητικά, προκειμένου να προχωρήσει ο κλάδος σε ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης αναδείχθηκε στο Insurance Money Conference 2011.

Κορυφαία στελέχη του ασφαλιστικού χώρου, εκπρόσωποι ανεξάρτητων αρχών και θεσμικοί φορείς του κλάδου κατέθεσαν τις απόψεις τους στο Insurance Money Conference 2011, στις 5 Οκτωβρίου στο Divani Caravel, που παρακολούθησαν περίπου 400 σύνεδροι.

Οι ομιλητές του συνεδρίου και οι συμμετέχοντες στις πέντε θεματικές ενότητες ανέλυσαν κάθε πτυχή των ζητημάτων που κυριαρχούν σήμερα στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως ο εσωτερικός έλεγχος, η συνεργασία δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικής ασφάλισης, οι εξελίξεις στο χώρο των συντάξεων, ο κλάδος αυτοκινήτου και η βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου, η διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και τα νέα δεδομένα στο χώρο των αστικών ευθυνών και την αγορά των διαμεσολαβούντων προσώπων.

Ηλίας Νικολακάκος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρης Ζορμπάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων ΕΑΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Νίκος Υποφάντης, Δημοσιογράφος στο ΣΚΑΙ, Γιάννης Λινός, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ERGO Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρείας ΖημιώνΣτην ανάγκη άμεσης λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του Επικουρικού Κεφαλαίου αναφέρθηκε κατά τη δική του παρέμβαση ο κ. Δημήτρης Ζορμπάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων ΕΑΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Ο φορέας που από το 1995 έχει αποζημιώσει 500.000 δικαιούχους σήμερα αποζημιώνει μετά από 3 χρόνια, ενώ το έλλειμμα του αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός στο ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλει το ΕΚ θα είχε ως αποτέλεσμα να αποζημιωθεί η πλειοψηφία των δικαιούχων. Τέλος, ο κ. Ζορμπάς κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για να επιλυθεί αρμονικά το πρόβλημα και τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση στη νομοθεσία για τα ανασφάλιστα οχήματα και την εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί. Αν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές το πρόβλημα του Επικουρικού γίνεται διαχειρίσιμο αλλά δε λύνεται. 

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Νικολακάκος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε ότι το πλαφόν στις αποζημιώσεις δεν αποτελεί σίγουρη λύση για την επίλυση του προβλήματος του ΕΚ, τονίζοντας πως δεν είναι δίκαιο ο ασφαλισμένος να επωμιστεί τα βάρη του πλημμελούς ελέγχου από την πολιτεία. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα, να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος, αυστηροποίηση του συστήματος ελέγχου και αποτελεσματικός έλεγχος των εκκαθαρίσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Ο κ. Γιάννης Λινός, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ERGO Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρείας Ζημιών, ανέφερε ότι στον κλάδο αυτοκινήτου δεν επιτρέπονται «αστοχίες» στα δύο βασικά του μεγέθη τα ασφάλιστρα και την πρόβλεψη για ζημιές. Όσον αφορά στα προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου δήλωσε πως δε φαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα λύση που θα ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και πρόσθεσε ότι η αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου πιθανόν να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων που θα επιβαρύνουν και με άλλες υποχρεώσεις το φορέα του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος Κλάδου Χρηματικών Απωλειών, Chartis, Γιώργοσ Καλούμενος, Δημοσιογράφος,  Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, D.A.S. Ελλάς και Αγλαϊα Πετσέτη, Product Management Director, Όμιλος International LifeΗ κα Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, D.A.S. Ελλάς, αναφέρθηκε στη σημασία των προγραμμάτων νομικής προστασίας και δήλωσε πως ψηφίστηκε ο νόμος για τη «διαμεσολάβηση» που παρέχει τη δυνατότητα να υφίσταται ένα πρόσωπο, που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα, προκειμένου να γεφυρώνει τις διαφορές σε κάθε υπόθεση και να μη φτάνει στο δικαστήριο.    

Ο κ. Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος Κλάδου Χρηματικών Απωλειών, Chartis, αναφέρθηκε στη σημασία της ασφάλισης στελεχών διοίκησης, που καθίσταται αναγκαία λόγω της ριζικής αλλαγής του νόμου για τις Α.Ε, τα δικαιώματα του προσωπικού μίας επιχείρησης αλλά και το δύσκολο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε το ρόλο των διαμεσολαβούντων προσώπων ως προς την ενημέρωση των πελατών για το τι περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά και των εταιρειών ως προς την εκπαίδευση των δικτύων. 

Η κα Αγλαϊα Πετσέτη, Product Management Director, Όμιλος International Life αναφέρθηκε στην επαγγελματική αστική ευθύνη και τη σημασία της για την προστασία των καταναλωτών. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη σχέση εμπιστοσύνης ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου και στην κατανόηση του συμβολαίου από τον πελάτη.

Ο κ. Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον και πρότεινε την έναρξη «μίας συστέγασης, χαλαρής κοινοπραξίας των διαμεσολαβούντων προσώπων που θα οδηγήσει εν συνεχεία σε στενότερους δεσμούς και σύμπραξη σε έναν κοινό κίνδυνο». 

«Είναι άδικο να ακούγεται ότι υφίστανται μεγάλες προμήθειες των διαμεσολαβούντων από το δημόσιο τομέα. Η διαμεσολάβηση δεν ανταμείβεται περισσότερο από αυτό που δικαιούται. Στον τομέα αυτό δεν υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας».
Τέλος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού η συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα παράσχει την δυνατότητα να λειτουργήσουμε επί ίσοις όροις στην παροχή υπηρεσιών.

Ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Brokers, Εκπρόσωπος του διεθνούς δικτύου WBN στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο ζήτημα των προμηθειών και δήλωσε πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την κατάργηση των προμηθειών γιατί ο μεσίτης πρέπει να πληρώνεται από τον πελάτη του.

Επίσης ανέφερε ότι η συμμετοχή σε διεθνές δίκτυο μεσιτών και πολυεθνικούς λογαριασμούς προσέφερε γνώση στην εταιρεία του.
Αναστάσιος Μάνεσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Ασφάλειες Μάνεση,Γιώργος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Brokers, Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, Θεοφάνης Παπανικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Britannia Insurance Brokers
Στο θέμα της απόδοσης των ασφαλίστρων σε μία εβδομάδα αναφέρθηκε ο κ. Αναστάσιος Μάνεσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Ασφάλειες Μάνεση, Διακεκριμένος Συνεργάτης της Κυρλάκης Α.Ε., που επισήμανε ότι το σχετικό διάστημα εξαιρετικά σύντομο σε μία περίοδο που η είσπραξη ασφαλίστρων από τον πελάτη καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Τέλος πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο κάθε απόφασης πρέπει να βρίσκεται ο καταναλωτής.

Ο κ. Θεοφάνης Παπανικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Britannia Insurance Brokers, δήλωσε πως αν και η Ελλάδα είναι μία παραδοσιακά ναυτιλιακή χώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στον τομέα των ναυτασφαλίσεων. Στην Ελλάδα τα ασφάλιστρα του κλάδου κυμαίνονται στα 50-60 εκατ. ευρώ ενώ στο εξωτερικό σε 4-5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο θέμα της προθεσμίας στην απόδοση των ασφαλίστρων πρότεινε να αποφασίζει η ασφαλιστική εταιρεία  το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να εισπραχθούν τα ασφάλιστρα του συμβολαίου.

Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΟ κ. Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κατά την παρέμβαση του ανέφερε ότι «ανοίγουν 446 κλίνες στα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚΥΜΕΑ) στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να αξιοποιηθούν ως υπηρεσίες τεταρτοβάθμιας υγείας προκειμένου να υπηρετήσουν τη δημόσια πολιτική για την αποκατάσταση», σημείωσε στην έναρξη του Insurance Money Conference 2011, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι βασική μέριμνα του υπουργείου Υγείας είναι η εξάλειψη των φαινομένων συναλλαγής και σπατάλης, που περιορίζουν την ποιότητα και το εύρος των κοινωνικών παροχών, την οποία επιχειρεί με τον επανασχεδιασμό του δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες υγείας για να προσφέρουν συνοχή και ασφάλεια σ’ όλους τους πολίτες. Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε την αξία του Εθνικού Σχεδίου Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, με την οποία θα Γιάννης Βερμισσώ, Διευθυντής Σύνταξης, περιοδικό Insurance World, Ευάγγελος Ζέρβεας, Συνήγορος του Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Π. Τριανταφυλλίδης,  Αντιπρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, Aλκηστις Χριστοφίλου, LL.M, LSE Εταίρος στη Ι. Κ. Ρόκας & Συνεργάτεςεπιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού και των  υπαρχουσών δομών.

Tην ανάγκη αποκατάστασης των προβλημάτων που εντοπίζονται στα συμβόλαια που περιέχουν όρους, οι οποίοι είναι παρελκυστικοί ή καταχρηστικοί και οδηγούν τους καταναλωτές σε εσφαλμένες εντυπώσεις με συνέπεια να καταφεύγουν σε καταγγελίες, τόνισε ο κ. Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή. Όπως επισήμανε, ο φορέας «θα προβεί σε σύσταση που θα αφορά στον κλάδο αυτοκινήτων και ειδικότερα στο θέμα που σχετίζεται με τον επαναπροσδιορισμό του ασφαλιζόμενου κινδύνου με βάση την παλαιότητα του οχήματος».

«Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί διαφάνειας ολοκληρώθηκε και σύντομα θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος. «Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά και οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η σημασία του έγκειται στις νέες βάσεις που θέτει για την προσέγγιση των καταναλωτών από τις ασφαλιστικές εταιρίες, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του διαμεσολαβητή με τις ασφαλιστικές εταιρίες και την επιτακτική ανάγκη για αναπροσαρμογή όλων των συμμετεχόντων στις νέες επιταγές της Διαφάνειας».

H κα Άλκηστις Χριστοφίλου, L.L.M, LSE Εταίρος στη Ι. Κ. Ρόκας και Συνεργάτες αναφέρθηκε στη Solvency II και στις πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου των εταιριών, αναλύοντας τους νέους όρους που πρέπει να πληρούν τα πρόσωπα αυτά και το πώς οριοθετούνται οι σχέσεις της εταιρίας με τα πρόσωπα αυτά.

Richard Sutton, Διευθύνων Σύμβουλος, Crédit Agricole Life, Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας Υγείας, ,Ευγενία Τζώρτζη, δημοσιογράφος, εφημερίδα Καθημερινή, Δρ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής  Ασφαλιστικής  Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πρόεδρος Δ.Σ. της International Life και  Αθανάσιος Παπαμίχος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, AccurateΟ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών ανέδειξε τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου, την ανάγκη πιστοποίησης των προσώπων που ασκούν τον έλεγχο αυτό καθώς και το ρόλο που αναλαμβάνουν, και εστιάζεται στο να αποδίδουν την πραγματική εικόνα των στοιχείων που αφορούν στην επιχείρηση τόσο στη διοίκηση των ασφαλιστικών εταιριών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών μέσω της οποίας το δημόσιο προσδοκά να αποκομίσει έσοδα, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Νίκος Πολύζος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία, στο βαθμό που εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, καθώς το μέσο κόστος ανά ασθενή κυμαίνεται στα 1.000 €.

«Ο κλινικός έλεγχος μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για τον έλεγχο του κόστους των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών» υπογράμμισε ο κ. Αθανάσιος Παπαμίχος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Accurate.

Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Πειραιώς αναφέρθηκε στη σχέση ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς και κρατικών νοσοκομείων και τόνισε ότι «χρειάζεται να γίνει σύζευξη δυνάμεων, να διευρυνθεί αυτός ο τομέας και να μπουν στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας καινούριοι παίκτες, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα».

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, τα Money Conferences διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Αποτελεσματική Ηγεσία σε περίοδο κρίσης – Συμπεριφορές που οδηγούν στην επαγγελματική επιτυχία – Συναισθηματική Νοημοσύνη, η έξυπνη αντιμετώπιση των προβλημάτων»

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συμμετείχαν οι: 
- κ. Μάρκος Μπόλαρης, Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος Κλάδου Χρηματικών Απωλειών, Chartis
- κ. Λάμπρος Γκόγκος, Executive Director, Αναλογιστικών Υπηρεσιών Κεντρικής – Νοτιανατολικής Ευρώπης, Ernst & Young
- κ. Γιώργος Ζαφειρίου, Εκπρόσωπος του διεθνούς δικτύου WBN στην Ελλάδα, Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Brokers 
- κ. Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή
- κ. Δημήτρης Ζορμπάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ε.Α.Ε.Ε., Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής
- κ. Ταξιάρχης Κωνσταντόπουλος, Γενικός Διευθυντής, όμιλος Carglass
- κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης, Μέλος Δ.Σ.ΕΙΑΣ
- κ. Γιάννης Λινός, Εντεταλμένος Σύμβουλος, ERGO Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία
- κ. Αναστάσιος Μάνεσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Ασφάλειες Μάνεση (Διακεκριμένος Συνεργάτης της Κυρλάκης Α.Ε.)
– Δρ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πρόεδρος Δ.Σ. της International Life
- κ. Κώστας Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος Εκπαίδευσης, Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλίσεων
- κ. Αθανάσιος Παπαμίχος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Accurate
- κ. Θεοφάνης Παπανικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος, Britannia Insurance Brokers 
- κα Αγλαΐα Πετσέτη, Product Management Director, Όμιλος International Life
- κ. Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος, Σ.Ε.Μ.Α.
- κ. Δημήτρης Σπυράκος, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή
- κα Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, DAS Hellas
- κα Μάρθα Στεφανοπούλου, Marketing Communication Manager, Glassdrive (Saint-Gobain Autover Hellas S.A) 
- κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου, Εμπορική Ζωής Α.Ε./ Εμπορική Τράπεζα, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών 
- κ. Richard Sutton, Διευθύνων Σύμβουλος, Credit Agricole Life 
- κα Άλκηστις Χριστοφίλου, LL.M, LSE Εταίρος στη Ι. Κ. Ρόκας & Συνεργάτες

To συνέδριο πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.), της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε), της Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και με την υποστήριξη των:

Silver Sponsors:
Ernst & Young, Fadata, International Life Α.Ε.Γ.Α., Chartis, Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Υδρόγειος Ασφαλιστική, Carglass

Bronze Sponsors:
Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Ασφάλειαι Μινέττα, Das, Glassdrive

Corporate Participations:
ING, EFG Eurolife, ATE Ασφαλιστική, CNP Marfin, Αιγαίον Ασφαλιστική, HDI Gerling, Credit Agricole Life, Interasco,  AON Benfield, Real Consulting, Assertive, Κυρλάκης Μεσίτες, Demco Ασφσαλιστική, Conet 

Academic Partner:
Alba Graduate Business School

Communication Partner: 
V+O Communication

Print Sponsor:
Pressious Arvanitidis

Supporter:
Innews

Registration Sponsor:
Expodata

Communication Sponsors:
ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3, Real News, Κέρδος, Χρήμα, Insurance world, Insuranceworld.gr, Ασφαλίζομαι, euro2day.gr, palo.gr

Το συνέδριο διοργανώνεται από τα Money Conferences της εταιρίας Ethos Media S.A. που δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση υψηλού κύρους επιχειρηματικών συνεδρίων. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:

– κα  Αθηνά Φραδέλου, Υπεύθυνη Μάρκετιγκ & Δημοσίων Σχέσεων, fradelou.a@ethosmedia.eu,
Τηλ.: +30 210 998 4905
– Στην ιστοσελίδα: http://www.moneyconferences.com