Η αξία της ασφάλισης σε περιόδους ύφεσης για ιδιώτες και επιχειρηματίες

«Η ιδιωτική ασφάλιση συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών στην Ημερίδα για την Ιδιωτική Ασφάλιση, που διοργανώθηκε από τη free press εφημερίδα «ασφαλίζομαι» στις 28 Σεπτεμβρίου 2011 στη Πάτρα, στο ξενοδοχείο Patras Palace.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο κ. Κωνσταντίνος Αντζουλάτος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αχαϊας, που ανέπτυξε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής ασφάλισης, κυρίως για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την προστασία που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση στο σύνολο της κοινωνίας και ο κ. Νικόλαος Γερονικολός, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, που αναφέρθηκε στην αξία των υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος των διαμεσολαβούντων προσώπων για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και για την προστασία των καταναλωτών, με ελαχιστοποίηση των αρνητικών φαινομένων, αλλά και στην αναντικατάστατη συμβολή του, τόσο κατά την στιγμή της ασφάλισης αλλά κυρίως κατά τη στιγμή της επέλευσης του κινδύνου.

Κωνσταντίνος Αντζουλάτος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑχαϊαςΣτην κεντρική ομιλία, με θέμα «ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, η συνεισφορά της στην οικονομία και οι λύσεις που προσφέρει» ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, ανέφερε ότι o σύγχρονος άνθρωπος ζει σε έναν κόσμο όπου οι αγωνίες και οι φόβοι για το αύριο μεγαλώνουν και ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μόνη λύση για την προστασία ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ιδίως οι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και κάθε πολίτη έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της αλλαγής των συνθηκών διαβίωσης και της πολυπλοκότητας των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων. 

Απάντηση σε όλες αυτές τις ανασφάλειες και τους πραγματικούς κινδύνους, τόνισε, αποτελεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά της κοινωνίας, στην πρόληψη των ζημιών, στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή επενδυτικών κεφαλαίων. 

Ανέφερε, τέλος, ότι η συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνική ευημερία και την Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδώνοικονομική ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φαίνεται και ότι η αξία της δεν έχει γίνει κατανοητή ακόμα από το κοινωνικό σύνολο. Συνεπώς, είναι υποχρέωση όλων, πολιτείας, ασφαλιστικών εταιριών, διαμεσολαβούντων προσώπων και καταναλωτών, να υπερασπιστούν το αγαθό της ιδιωτικής ασφάλισης και να εργαστούν για την περαιτέρω εξυγίανση και διάδοσή του.

Στα θεματικά πάνελ συζήτησης, που ακολούθησαν, αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες οι ασφαλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στη σύγχρονη κοινωνία, συζητήθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα και οι νέες τάσεις της αγοράς και αναλύθηκαν τα σύγχρονα προϊόντα που προσφέρονται στους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ της ημερίδας με τίτλο «Νέα Συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα υγείας», με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών-ΕΙΑΣ και Γιάννης Εσκιτζόγλου, Διευθυντής Εκπαίδευσης, INTERNATIONAL LIFE.
Γιάννης Εσκιτζόγλου, Διευθυντής Εκπαίδευσης, INTERNATIONAL LIFEΣτη συζήτηση αναπτύχθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στην επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο στο τομέα των συντάξεων, όσο και στο τομέα της υγείας. 

Τονίστηκε ότι η αγορά προσφέρει συνταξιοδοτικά προγράμματα κάθε μορφής, με συμμετοχή του ασφαλισμένου στο είδος και στην εξέλιξη των επενδύσεων, για όσους επιθυμούν επενδυτικά ρίσκα ή με εγγυημένες μακροχρόνιες. 

Ιδιαίτερα δε, στις σημερινές συνθήκες, που οι κοινωνικές συντάξεις περικόπτονται ή αμφισβητούνται, η σύναψη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος με εγγυημένες παροχές, αποτελεί τη μόνη λύση αναπλήρωσης του μελλοντικού εισοδήματος που χάνεται και μάλιστα με εγγύηση για τον χρόνο λήψης της σύνταξης και τις εναλλακτικές επιλογές, ως προς το ύψος της και τον τρόπο είσπραξής της.

Στο θέμα της υγείας διαπιστώθηκε ότι η αγορά προσφέρει πλήθος προγραμμάτων που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από την απλή επίσκεψη σε έναν γιατρό, μέχρι την πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και συνεπώς ο καταναλωτής είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιο πρόγραμμα ανταποκρίνεται, αφενός στις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και αφετέρου αντιστοιχεί στις οικονομικές του δυνατότητες. 

Αναφέρθηκαν επίσης τα τεράστια ποσά που καταβάλει κάθε χρόνο η ασφαλιστική αγορά για την κάλυψη των ασφαλισμένων, ποσά που θα αδυνατούσαν να καταβάλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, σε βάρος βέβαια της προσωπικήςΓερονικολός, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας τους υγείας. 

Σχετικά με το θέμα των αυξήσεων και της αλλαγής των τιμολογίων αναφέρθηκε πως το κόστος διαμορφώνεται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τις αμοιβές των γιατρών και τα κόστη των φαρμάκων και όχι από τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται να καταβάλουν τις αυξημένες αυτές αποζημιώσεις. 

Τέλος, αναφέρθηκε ότι είναι μεγάλο λάθος πολλοί ασφαλισμένοι να προχωρούν σε ακύρωση των ασφαλιστηρίων τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί χάνουν βασικά δικαιώματά τους και τονίστηκε ότι υπάρχουν τρόποι για τη μείωση των ασφαλίστρων χωρίς τη διακοπή των συμβολαίων και ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί στον προσωπικό του ασφαλιστικό σύμβουλο και να του ζητήσει εναλλακτικές λύσεις, ώστε και ασφαλισμένος να παραμείνει και πιθανότατα να περιορίσει τα ασφάλιστρα που πληρώνει. 

Στο δεύτερο πάνελ αναπτύχθηκαν δύο θεματικοί τομείς «Ασφάλιση Επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών» και «Ασφάλιση ιδιωτικής περιουσίας. 

Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις», με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη. Συμμετείχαν οι κ.κ Γιώργος Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων, DAS, Κώστας Σπύρος, Διευθυντής Πωλήσεων, CARGLASS, Εσκιτζόγλου Γιάννης, Διευθυντής Εκπαίδευσης, International Life, Σοφία Αρβανίτη, Managing Director, Μεσιτικής Εταιρίας Intrust Solutions και Νικόλαος Γερονικολός, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος

Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι ασφαλιστικές ανάγκες των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των ιδιωτών, στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. 
Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών-ΕΙΑΣ και Γιάννης Εσκιτζόγλου, Διευθυντής Εκπαίδευσης, INTERNATIONAL LIFE
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κάθε μορφής καλύψεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και στα προγράμματα νομικής προστασίας, που απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, γιατί η κάθε κοινωνική ομάδα και το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εμπλέκεται καθημερινά σε σειρά οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν πολλά θέματα απαιτήσεων και ευθυνών. 

Σε κάποιους μάλιστα επιχειρηματικούς τομείς, η ασφάλιση έχει καταστεί υποχρεωτική όπως η ασφάλιση περιβαλλοντικών ευθυνών, η επαγγελματική αστική ευθύνη κ.λπ. Αναπτύχθηκαν επίσης, τα οφέλη των ομαδικών προγραμμάτων, που συνάπτουν επιχειρήσεις για λογαριασμό των εργαζομένων σε αυτές και καλύπτουν βασικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η δημιουργία εφάπαξ και σύνταξης, κυρίως στη σημερινή συγκυρία με τα προβλήματα που εμφανίζουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Στον τομέα της ιδιωτικής περιουσίας αναπτύχθηκαν οι λόγοι και οι ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργία των πολυασφαλιστηρίων (ή ασφαλιστηρίων πολλαπλών καλύψεων) σε όλους τους κλάδους ασφάλισης και τα οφέλη των καταναλωτών σε περίπτωση επέλευσης κάποιου, μικρού ή μεγάλου, κινδύνου.
 Γιώργος Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων, DAS, Κώστας Σπύρος, Διευθυντής Πωλήσεων, CARGLASS, Εσκιτζόγλου Γιάννης, Διευθυντής Εκπαίδευσης, International Life, Σοφία Αρβανίτη, Managing Director, Μεσιτικής Εταιρίας Intrust Solutions και Νικόλαος Γερονικολός, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος
Ειδική αναφορά έγινε στην αξία των συμπληρωματικών καλύψεων, όπως για παράδειγμα η κάλυψη της θραύσης κρυστάλλων στα ασφαλιστήρια των αυτοκινήτων και η άμεση εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου πελάτη, χωρίς την εκταμίευση ποσών εκ μέρους του, αλλά με απευθείας πληρωμή της ζημιάς στο συνεργείο από την ασφαλιστική εταιρία. 

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην τεράστια βελτίωση του τρόπου, του χρόνου και των διαδικασιών που απαιτούνται για την αποζημίωση των ασφαλισμένων, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, βελτίωση που οφείλεται στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού και στις παροχές της Φροντίδας Ατυχήματος, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία, αλλά παράλληλα και στο  τεράστιο πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που δυστυχώς αυξάνονται αντί να μειώνονται. 

Τέλος, τονίστηκε από όλους τους παριστάμενους η αξία της ασφάλισης στις δύσκολες περιόδους της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών, γιατί σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημιάς, η δυνατότητα αποκατάστασής της από Σπύρος Κώστας, Διευθυντής Πωλήσεων, CARGLASS τον ίδιο τον καταναλωτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Μεταξύ των πάνελ έγιναν ομιλίες από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεκριμένα από τον κ. Γιάννη Εσκιτζόγλου, Διευθυντή Εκπαίδευσης της International Life – που παρουσίασε τα ιστορικά, οικονομικά, παραγωγικά και κεφαλαιακά στοιχεία της εταιρείας στο διεθνές και ελληνικό περιβάλλον και ανέπτυξε την πληθώρα των ασφαλιστικών προγραμμάτων που προσφέρει η εταιρία, τόσο στους κλάδους ζωής και υγείας όσο και στους κλάδους κατά ζημιών, μέσω των οποίων δημιουργείται μια ομπρέλα προστασίας του πελάτη, ο οποίος την εμπιστεύεται 

O  κ. Σπύρος Κώστας, Διευθυντής Πωλήσεων, CARGLASS - αναφέρθηκε στην συμβολή των σωστών κρυστάλλων στην σταθερότητα και την ασφάλεια των οχημάτων, στις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας, τον επαγγελματισμό των συνεργατών της και την προστιθέμενη αξία που αναπτύσσεται προς αυτούς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης του καταναλωτικού κοινού, τις εποικοδομητικές σχέσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις προσωπικές σχέσεις που η εταιρία δημιουργεί με τους πελάτες της.
 
Εν συνεχεία ο κ. Γιώργος Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων της DAS, αναφέρθηκε στα προγράμματα νομικής προστασίας και στιςΓιώργος Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων της DAS ουσιαστικές καλύψεις που προσφέρουν σε κάθε καταναλωτή, ανεξάρτητα από την ιδιότητά του, επιχειρηματία, επαγγελματία, μισθωτό ή ιδιώτη και τόνισε την έκταση των περιπτώσεων για τις οποίες, κάθε καταναλωτής, μπορεί να χρειαστεί νομική κάλυψη και προστασία, ακόμα και για την διεκδίκηση του ποσού μιας ακάλυπτης επιταγής.  

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αχαϊας  και της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας και με την υποστήριξη των εταιριών:
International Life, Carglass, DAS και Ευρωπαϊκή Ένωσις-Ασφάλειαι Μινέττα.

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αθηνά Φραδέλου, Υπεύθυνη Marketing & Δημοσίων Σχέσεων, 210 9984905, fradelou.a@ethosmedia.eu