Στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Κατά την ετήσια ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για διατηρήσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. 

Η ΕΕ πρέπει να ανανεωθεί: να γίνει πιο ανταγωνιστική, να πάψει να ζει πέρα από τις δυνατότητές της, να δαμάσει τις «ανεύθυνες» χρηματαγορές, να διευθετήσει τις οικονομικές ανισορροπίες και να ανταποκριθεί στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης.
Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική θέληση και δυναμική ηγεσία, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των πολιτών και των χρηματαγορών. 

Πρέπει να εφαρμοστεί η πλήρης μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να δημιουργήσει διατηρήσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. 

Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει τα εξής:
• συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα – οι χώρες της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να παρέχουν στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόζει επιτυχώς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα 

• νέο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης – ορισμένες από τις προτάσεις έχουν γίνει δεκτές, ενώ άλλες αναμένουν σχετική έγκριση, όπως οι νέοι κανόνες για τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τις ακάλυπτες πωλήσεις, τις συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου μη πληρωμής και τις δίκαιες αμοιβές των τραπεζιτών 

• φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – πρόκειται για ανταποδοτική συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς την κοινωνία. Μέρος του φόρου θα συμβάλει στην χρηματοδότηση του προτεινόμενου προϋπολογισμού της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, με επίκεντρο τις επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας 

• πρόληψη της φοροδιαφυγής – μέσω ενός φόρου επί των αποταμιεύσεων και εντολοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαπραγμάτευση των φορολογικών συμφωνιών με άλλες χώρες εξ ονόματος της ΕΕ 

• ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης – άρση των νομικών και διοικητικών φραγμών στο εμπόριο υπηρεσιών στην ΕΕ 

• επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την αποδοτικότητα των πόρων και την παιδεία 

• διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακής τεχνολογίας 

• αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων – μεγαλύτερη στήριξη για πρακτική άσκηση και μαθητεία, καθώς και προώθηση άλλων προγραμμάτων της ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης προτάσεις σχετικά με ευρωομόλογα για χρηματοδότηση έργων, που σκοπό θα έχουν τη συγκέντρωση πόρων για επενδύσεις σε έργα υποδομής σε όλη την Ευρώπη.
Μπορούμε να ανανεώσουμε την Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος Μπαρόζο.