«Αδύναμη» η ανοδική αντίδραση του δολαρίου

Τις τελευταίες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων και οι μετοχές παραδόθηκαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, αυτές οι έντονες κινήσεις που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν αποτελούν ένδειξη διαμόρφωσης μιας πιο ισχυρής τάσης.

Για παράδειγμα, ο S&P 500 σημείωσε απότομη πτώση χθες κατά 38 μονάδες μη έχοντας καταφέρει να ανακτήσει το υψηλό εβδομάδας στις 1.187 μονάδες. Και αυτή η κίνηση του δείκτη ενίσχυσε τη μεταβλητότητα. Ωστόσο, ο δείκτης-βαρόμετρο που αποτυπώνει τη διάθεση για ρίσκο, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται εδώ και δύο μήνες μεταξύ των 1.225 και 1.105 μονάδων. Το ίδιο συμβαίνει και για το δολάριο. Ο δείκτης DowJonesFXCMDollarIndex ή η ισοτιμία EUR-USD διαπραγματεύονται στο εύρος των 10.000 με 9.800 μονάδων και του 1,3675 με 1,3400 αντίστοιχα.

Ούτε τα θεμελιώδη δείχνουν τη διαμόρφωση μιας «γόνιμης» τάσης. Στα ευρύτερα θέματα που απασχολούν τις αγορές, όπως είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι οικονομικές ανησυχίες στις ΗΠΑ και η Κίνα, δεν έχουν σημειωθεί αξιόλογες μεταβολές ώστε να λειτουργήσουν καταλυτικά στην αγορά και να πυροδοτήσουν έντονες ανακατατάξεις στη ροή κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε ότι οι συσχετισμοί ανάμεσα στις διαφορετικές επενδύσεις έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά.

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται η τελική μέτρηση του ΑΕΠ και οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, ενώ αναμένονται και οι ομιλίες των μελών της Fed, Plosser, Lockhart και Rosengren.

EUR- Αντιμέτωπο με σειρά μακροοικονομικών στοιχείων το ευρώ
Μικρές ήταν οι χθεσινές επιρροές για το ευρώ από το μέτωπο της κρίσης χρέους, όπως η επέκταση της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων σε Ισπανία και Ιταλία, η δήλωση του πρώην οικονομολόγου της ΕΚΤ Issing περί αναπόφευκτης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τρόικα. Ωστόσο, καμία από τις παραπάνω εξελίξεις δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς το επωμιζόμενο κόστος των επενδυτών από την κρίση χρέους. Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στις οικονομικές ανακοινώσεις της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και των στοιχείων ανεργίας στη Γερμανία. 

GBP- Υποχώρηση της στερλίνας
Σχετική έρευνα για το δανεισμό για το τρίτο τρίμηνο που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, υπογραμμίζει τις «σημαντικές δυσκολίες» στις αγορές από τον περασμένο Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δυσκολευτούν να «επιδιορθώσουν» τους ισολογισμούς τους. Η σημαντικότερη επισήμανση είναι η ανάγκη βραχυπρόθεσμης πολιτικής για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
 
CHF- Σχόλια του προέδρου της SNB για τη σύνδεση EURCHF
Ο πρόεδρος της SNB Thomas Jordan, σχολίασε χθες ότι αν η τράπεζα δεν είχε «κλειδώσει» την ισοτιμία EURCHF στο 1,20, θα διαπραγματευόταν στην περιοχή του 1,0000. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την απόφαση σύνδεσης στο 1,20.

AUD- Πτώση του νομίσματος μετά τη χθεσινή ξαφνική αποστροφή ρίσκου
Η απότομη μείωση της διάθεσης για ρίσκο επιβάρυνε σημαντικά το δολάριο Αυστραλίας. Η προσοχή τώρα στρέφεται στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια με την απόφαση της RBA την επόμενη εβδομάδα και με ορατή την πιθανότητα μιας μείωσης των επιτοκίων.

JPY- Το γιεν «αντιστέκεται» στις αρνητικές ειδήσεις
Αν το γιεν επηρεαζόταν από τις θεμελιώδεις ανησυχίες, στην παρούσα φάση θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει. Το νόμισμα δεν επηρεάστηκε από την πτώση του 2,6% στις πωλήσεις λιανικής Αυγούστου.

XAU- Αναβιώνει η πτωτική τάση του χρυσού
Παρά τη χθεσινή μείωση του ρίσκου, ο χρυσός σημείωσε πτώση. Ο όγκος στα παράγωγα χρυσού είναι ο χαμηλότερος σε διάστημα 5 ημερών.