Καταγγελίες για τις διαδικασίες ασφάλισης δανειοληπτών

Το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά τραπεζών κατά την πρόσκτηση εργασιών έθεσε χθες το προεδρείο της ΕΑΔΕ στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της επιτροπής για τους διαμεσολαβούντες, κ. Πάνο Δημητρίου. Το θέμα έχει ανακύψει από την πρακτική ορισμένων τραπεζών, οι οποίες για τη χορήγηση δανείου σε πελάτη, αξιώνουν την επιλογή ασφαλιστικής κάλυψης μέσα από μια λίστα 13 περίπου ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με την τράπεζα καλύπτουν τα κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η ίδια. 

Η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας μέσα από τη λίστα των συγκεκριμένων 13 εταιρειών, οδηγεί ουσιαστικά σε αποκλεισμό του ενός τρίτου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, εγείροντας μείζον θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, που επιδιώκει να κατευθύνει με αυτό τον τρόπο τον πελάτη σε εταιρείες της επιλογής του. 

Το θέμα συνδέεται με την κατάχρηση της θέσης ισχύος που έχει η τράπεζα κατά τη διαπραγμάτευση με τον πελάτη για τη χορήγηση ενός δανείου – είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επιχειρηματικό δάνειο – δημιουργώντας ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ασφαλιστικό κλάδο. 

Το πρόβλημα έθεσε το προεδρείο της ΕΑΔΕ και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι η αρμόδια εποπτική αρχή τόσο για τις τράπεζες όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες.  

Η συγκεκριμένη πρακτική σύμφωνα με τους διαμεσολαβούντες δημιουργεί από την πλευρά των τραπεζών που ακολουθούν αυτή την πρακτική εκτός από αθέμιτο ανταγωνισμό και προσπάθεια υποκατάστασης της εποπτικής αρχής, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αποφαίνεται για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των εποπτευόμενων ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου είναι και η μόνη αρμόδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των εταιρειών του κλάδου και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.