Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους καθοδηγεί την πορεία των αγορών

Θετική ήταν η χθεσινή ανάκαμψη της διάθεσης για ρίσκο και μάλιστα αιτιολογείται βάσει βραχυπρόθεσμων τεχνικών αναλύσεων. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ότι η ανάκαμψη του ρίσκου δεν θα έχει διάρκεια με την κυρίαρχη προοπτική να είναι πτωτική και την αστάθεια να διατηρείται στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Αυτομάτως, η παραπάνω άποψη στηρίζει μια νέα άνοδο του δολαρίου, πτώση των μετοχών και χαμηλότερες τιμές στα εμπορεύματα (ακόμα και στο χρυσό). 

Ένα πιο συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης ίσως να αναπτέρωσε χθες τις ελπίδες των αγορών, ωστόσο, δεν έχει καταρτιστεί κάποια επίσημη υλοποιήσιμη λύση με τις προτάσεις να βρίσκονται κυριολεκτικά στα… χαρτιά.
Οι αναλύσεις που αφορούν στα επιτόκια δείχνουν αυξημένο πιστωτικό ρίσκο και αρνητικές προοπτικές για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Ακόμα και αν προστεθεί η πιο «αλώβητη» Γερμανία στην εξίσωση, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο των χωρών της G10. Αυτό το χάσμα στα επιτόκια των ομολόγων προκαλεί έντονες ανησυχίες και είναι πιθανό να μειώσει την επίδραση και την ισχύ των σχεδίων που αποβλέπουν σε βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Την Τετάρτη το βράδυ ξεκινά η νέα χρονιά για τους Εβραίους και επομένως η αγορά αναμένει επιπρόσθετη μεταβλητότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση καθώς εκπνέει και ο μήνας. Κυρίαρχη άποψη είναι ότι το «κλείσιμο» του μήνα θα αποβεί προς όφελος του δολαρίου και εις βάρος των κεφαλαιαγορών. Άλλωστε έντονη είναι η επενδυτική επιθυμία για ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια με ροή περισσότερων κεφαλαίων προς την «ασφάλεια» του δολαρίου.

Το γιεν εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, ωστόσο, αναμένουμε αποδυνάμωση του νομίσματος στην πορεία. Οι ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές για ενδεχόμενη νέα παρέμβαση, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αγορά σημαντικής ποσότητας δολαρίων με στόχο τη αποδυνάμωση του γιεν.

Επομένως, όπως και στην περίπτωση του ελβετικού φράγκου, το γιεν αντιμετωπίζει το ρίσκο σημαντικής υποχώρησης αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις λόγω ρίσκου. Εμμένουμε στη θέση μας για άνοδο του δολαρίου και αποδυνάμωση του γιεν.