Σε φάση ανάπτυξης τα Επαγγελματικά Ταμεία

Η ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης μέσα από την ενίσχυση του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, αναγνωρίζεται από τους εργοδότες ως αναγκαίος όρος για την εξασφάλιση μιας επαρκούς σύνταξης στο μέλλον ενόψει των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και τον περιορισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. 

Η ανάγκη αυτή αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημερίδα με θέμα «Η Επαγγελματική Ασφάλιση και οι Προοπτικές της στο Σύγχρνο Εργασιακό Περιβάλλον»

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ενώ «στη χώρα μας η επαγγελματική ασφάλιση αντιμετωπίζεται εσφαλμένα ως ανταγωνιζόμενη την ιδιωτική ασφάλιση, η προοπτική είναι οι δύο αυτοί θεσμοί να αλληλοσυμπληρωθούν, με στόχο να προσφέρουν τη βέλτιση δυνατή λύση στο χώρο της συμπληρωματικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή ομαδικών ασφαλίσεων της MetLife Alico κ. Γιώργο Βλασσόπουλο, η τάση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς το ποσοστό που τάσσεται υπέρ της ανάληψης από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης ενός θεσμικού ρόλου – κύριου ή δευτερεύοντα – στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης φθάνει το 92%. Ένας μάλιστα στους τέσσερις εργοδότες θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο, ενώ σε ποσοστό 66% θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει δευτερεύοντα ρόλο ως συμπληρωματική ασφάλιση. 

Στον επιχειρηματικό κόσμο εμπεδώνεται σταδιακά η ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου συστήματος ασφάλισης, καθώς σε ποσοστό 78% οι εργοδότες απαντούν ότι εάν αποδειχθεί η μη βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης θα προτιμούσαν να αντικατασταθεί με ένα άλλο φερέγγυο ασφαλιστικό σχήμα. 

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων τάσσεται υπέρ της ένταξης της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω ελεύθερων συμβάσεων εργοδοτών και εργαζομένων με κάποια ασφαλιστική εταιρεία, άποψη με την οποία συντάσσεται το 72% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. ‘Ενα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 24% θεωρεί ότι ο προσφορότερος τρόπος είναι μέσω Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ ένας στους τέσσερις εργοδότες επιζητεί ένα μικτό σύστημα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα για το εάν η ιδιωτική ασφάλιση έχει θεσμικό ρόλο, ποιός θα πρέπει να είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να συμμετάσχει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το 52% απαντά μέσω υποχρεωτικής και ελεύθερης εισφοράς εργοδότη εργαζόμενου. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 38% απαντά μέσω ελεύθερης εισφοράς εργοδότη και εργαζόμενου με φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα ποσοστό 11% θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω υποχρεωτικής εισφοράς εργοδότη και εργαζόμενου που να μειώνει τις τρέχουσες, ώστε το συνολικό υποχρεωτικό κόστος εισφορών να παραμένει το ίδιο με το ισχύον.

Η βασική αιτία για την ενίσχυση του ρόλου του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης θα πρέπει να αναζητηθεί στην ανεπάρκεια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στο βαθμό που το 97% των εργοδοτών απαντά ότι ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων από την κοινωνική ασφάλιση είναι σήμερα μέτριος (34%) ή χαμηλός (63%). Σε ποσοστό 77% εκτιμά ότι ο βαθμός ανταποδοτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης, με βάση το συνολικό κόστος εισφοράς εργοδότη και εργαζόμενου είναι χαμηλός, ενώ ένα ποσοστό 22% απαντά ότι είναι μέτριο και μόλις 1% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το σύστημα είναι ανταποδοτικό.
Με βάση αυτή την πεποίθηση προκύπτει άλλωστε και το συμπέρασμα ότι το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν συμβάλει επαρκώς στη δημιουργία του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων στο σχετικό ερώτημα, το 54% πιστεύει ότι δεν βοηθά καθόλου, το 43% ότι βοηθάει λίγο και το 3% καθόλου. 

Στο ερώτημα για το κατά πόσο η κοινωνική ασφάλιση μπορεί μελλοντικά να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους παροχές καλύτερες είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας εργοδότης δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ένα ποσοστό μόλις 12% θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει τις ίδιες παροχές, ενώ το 88%, δηλαδή 9 περίπου στους 10 θεωρούν ότι οι παροχές στο μέλλον θα είναι χειρότερες.