Το ελβετικό φράγκο ακριβαίνει και πλησιάζει το ευρώ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας απλά βλέπει

Ανεβαίνει το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δεν ασχολείται ιδιαίτερα για να το φρενάρει. Το φράγκο πλησίασε την αξία του ευρώ και πλέον τιμολογείται στα 0,96 της αξίας του ευρώ. Είναι στα υψηλά εξαετίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, δαπάνησε αυτή την εξαετία αρκετά χρήματα πουλώντας φράγκα και αγοράζοντας ευρώ, σε μία προσπάθεια να παραμείνει το νόμισμά της κάτω από το ευρώ, ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της.

Αλλά καθώς το τελευταίο διάστημα το ευρώ υποχωρεί με τις αποφάσεις της ΕΚΤ να στρέφονται περισσότερο προς την ανάπτυξη και λιγότερο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, το ευρώ διολίσθησε, τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του φράγκου.

Το γεγονός παρατήρησαν οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς το φράγκο αφέθηκε να ανηφορίσει όπως είναι η μακροχρόνια τάση του.

Έτσι διαχύθηκε διεθνώς η εντύπωση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, «σταμάτησε να αντιστέκεται».

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σταμάτησε να αντιστέκεται στην ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, μία αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης παρά την άνοδο του σε υψηλό εξαετίας έναντι του ευρώ.

Η νέα στάση της νομισματικής αρχής της Ελβετίας ήταν έκπληξη για τους επενδυτές που είχαν συνηθίσει στην τακτική της να μάχεται με νύχια και με δόντια έναντι περαιτέρω ενίσχυσης του τόσο με αρνητικά επιτόκια όσο και με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να συγκρατήσει το λεγόμενο swissie που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλής λιμένας στις αγορές.

Την Δευτέρα η ισοτιμία του φράγκου ενισχύθηκε στα 1,042 έναντι του ευρώ, στο υψηλότερο του επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, με οδηγούς την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ελβετία και την αδυναμία του ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας αυξήθηκαν μόνον κατά  94 εκ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα, ποσό που αποτελεί κλάσμα των ποσών ξένων νομισμάτων που αγόραζε για να φρενάρει την άνοδο του φράγκου πέρυσι.

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα μπορεί να συσσωρεύει πυρομαχικά για να εμποδίσει τυχόν ακραία και μεγάλη ενίσχυση του.

Αν η ισοτιμία του φράγκου κρατηθεί γύρω από το επίπεδο του 1,05, λίγο πάνω, λίγο κάτω, η Swiss Νational Bank δεν πρόκειται να μπει στην αρένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαπραγματευτών στην αγορά συναλλάγματος, αλλά θα εμποδίσει κίνηση του κάτω από το επίπεδο των 1,04 με 1,03 ανά ευρώ με ενισχυμένες παρεμβάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*