Οι προβολείς στρέφονται και πάλι στην Ευρώπη

Εντείνεται το κλίμα μεταβλητότητας στις αγορές, το οποίο εκπηγάζει από την αβεβαιότητα γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την Ελλάδα μετά από μια ακόμα απογοήτευση που πρόσφεραν οι συναντήσεις των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αν και ξεκίνησαν πτωτικά την εβδομάδα παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ασία, «γύρισαν» γρήγορα σε θετικό έδαφος.

Πάντως, το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας παραμένει η έγκριση της επέκτασης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF από αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως αυτό της Γερμανίας την ερχόμενη Πέμπτη. Η προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων ευρωπαϊκών χωρών ως απόρροια της επέκτασης του EFSF ενέτεινε τις πιέσεις στο ευρώ με το ενιαίο νόμισμα το πρωί να υποχωρεί στο 1,3363, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου. Το ευρώ υποχώρησε και έναντι του γιεν στα 101,94, σε χαμηλό 10ετίας. Παράλληλα, η ισοτιμία AUDUSD υποχώρησε στο 0,9637. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύεται πτωτικά για έκτη ημέρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά και το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ισοτιμία NZDUSD υποχώρησε έως και το 76,38, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια γύρω από το Plan B για το ελληνικό ζήτημα, τις πιθανές προθέσεις της Merkel περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας με παραμονή στην Ευρωζώνη και δημοσιεύματα που μιλούν για επέκταση των κεφαλαίων του EFSF στα 3 τρισ. ευρώ και «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Asmussen, δήλωσε ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα δεν είναι βέβαιη και η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει μετά το επόμενο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου.

Αυτό που χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα την αγορά συναλλάγματος ήταν μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά από κεντρικές τράπεζες της λατινικής Αμερικής, της Ασίας αλλά και της Πολωνίας, γεγονός που περιόρισε ελαφρώς τη μεταβλητότητα. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας προχώρησε στην πώληση 4 δισ. δολαρίων για να στηρίξει το won, ενώ μια ημέρα νωρίτερα η Βραζιλία πούλησε 2,75 δισ. δολάρια για να αναχαιτίσει την υποχώρηση του real.
Σανίδα σωτηρίας από τις BRIC;

Ως από μηχανής θεός θα μπορούσαν να εμφανιστούν οι χώρες τις BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) για να «ανακουφίσουν» τις χώρες της Ευρωζώνης και να «ξεμπλοκάρουν» την πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων, σημειώνει δημοσίευμα των FT. Οι ελπίδες για αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων από τις BRIC ενδυναμώνονται. Όμως, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, αν και αυτό είναι εφικτό δεδομένου ότι τα αποθεματικά των χωρών αυτών ξεπερνούν τα 4.000 δισ. δολάρια, οι ξένες επενδύσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Η βελτίωση των συνθηκών για μερικές χώρες θα μπορούσε να βλάψει βραχυπρόθεσμα το σύνολο της ΕΕ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η αύξηση των margins στο χρυσό και το ασήμι κατά 21,% και 15,6% αντίστοιχα επιτάχυνε το πρωί τις ρευστοποιήσεις στα μέταλλα. Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν αργότερα. Παρ’ όλα αυτά ο χρυσός διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 1.600 δολάρια/ουγγιά, ενώ το πετρέλαιο παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλό 12 ημερών έναντι του ευρώ μετά τη βελτίωση της διάθεσης για ρίσκο. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του δολαρίου προς την περιοχή του 1,55, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι παραμένει ευάλωτο σε μια δοκιμασία του νέου χαμηλού έτους των 1,5326 δολαρίων σε κατώτερα επίπεδα καθώς έντονες είναι οι προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη της βρετανικής οικονομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Broadbent της BoE σημείωσε ότι νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης θα βοηθούσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ανακάμπτει από τα χαμηλά και διαπραγματεύεται γύρω από την περιοχή του 1,3480 μετά και τον καλύτερο των προσδοκιών δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo που ανακοινώθηκε σήμερα στη Γερμανία.