Ορατό το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης διόρθωσης του δολαρίου

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της Telegraph το Σαββατοκύριακο, το οποίο αναφέρεται σε ένα λεπτομερές σχέδιο ενάντια στη διάχυση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει την ανάγκη αναχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες στις αγορές. Παρ’ όλα αυτά χρειάζονται αρκετά βήματα ώστε να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν επιφυλακτικοί και κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η παγκόσμια επιβράδυνση φαίνεται ότι διανύει το τρίτο στάδιο. Το σενάριο αυτό αντιμετωπίζει την παγκόσμια ύφεση ως μια ύφεση με τρία στάδια που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, μεταδόθηκε στην Ευρώπη για να καταλήξει στην Κίνα και τις αναδυόμενες οικονομίες. Δηλώσεις του ΔΝΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο ενισχύουν αυτή την άποψη.

Oι αναδυόμενες αγορές έχουν σημειώσει υπερβολικές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες ως αποδέκτες σημαντικών ροών κεφαλαίων. Ωστόσο, οι αγορές αυτές, αν και συγκεντρώνουν ελκυστικές αποδόσεις, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Αν η παγκόσμια κρίση συνεχίσει να επιδεινώνεται, τότε οι αγορές αυτές θα αποδυναμωθούν.

Στο κομμάτι της στρατηγικής που επιλέγουμε, τα νομίσματα παραμένουν σε κλοιό πιέσεων έναντι του δολαρίου και του γιεν με τους επενδυτές να στρέφουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλείς επενδύσεις χαμηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο, εξακολουθούμε να περιμένουμε μια υποχώρηση του γιεν από τα τρέχοντα επίπεδα ακόμα και σε περίπτωση πρόσθετων δυσκολιών στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποιούν για πιθανή παρέμβαση και η Τράπεζα της Ιαπωνίας συγκεντρώνει πολλές δυνατότητες για την αγορά σημαντικής ποσότητας δολαρίου ώστε να υποτιμηθεί το γιεν.

Επομένως, το γιεν, όπως πρωτύτερα και το ελβετικό φράγκο, αντιμετωπίζει το ρίσκο σημαντικών ρευστοποιήσεων. Παρ’ όλα αυτά εμμένουμε στην ανοδική προοπτική του δολαρίου. Αναφορικά με τα υπόλοιπα νομίσματα, είναι πιθανή μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση καθώς η αγορά φαίνεται «υπερπουλημένη». Η καλύτερη στρατηγική στην παρούσα φάση είναι η αγορά δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων σε χαμηλά επίπεδα.