Με καθυστέρηση η ανάκαμψη στην ΕΕ

Επιβραδύνεται η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ και την ευρωζώνη σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Περιορισμένη αναμένεται να είναι η αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Με βάση τις προοπτικές για τις επτά μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο μόνον κατά 0,2% τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη και το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,2% στην ΕΕ και 0,1% στην ευρωζώνη. 

Οι προοπτικές αυτές επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η εξασθένιση των παγκόσμιων αγορών, οι οποίοι έπληξαν τις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και από τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης. 

Επίσης, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά το κλίμα εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την αύξηση του επενδυτικούς κόστους για τις επιχειρήσεις.
Εξαιτίας της αβεβαιότητας στην αγορά και της ανησυχίας για την κρίση χρέους, θα υπάρξει μια περίοδος χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ που θα διαρκέσει περισσότερο και θα είναι βαθύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν στις πλήρεις προβλέψεις της Επιτροπής την προηγούμενη άνοιξη. 

Βαθμιαία υποχώρηση του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει σταδιακά λόγω της μείωσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, της εξασθένισης της παγκόσμιας ζήτησης και των συγκρατημένων μισθολογικών αυξήσεων, αν και αναμένεται να παραμείνει πάνω από 2% έως το τέλος του 2011. 

Ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ
Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλός το πρώτο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ για όλο το έτος προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,7% στην ΕΕ και 1,6% στην ευρωζώνη. 

Η Επιτροπή δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις καλύπτουν την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος όλων των κρατών μελών της ΕΕ και πολλών τρίτων χωρών. 

Οι βραχύτερες ενδιάμεσες προβλέψεις – οι οποίες δημοσιεύονται συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο – εξετάζουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις μόνον για τις μεγαλύτερες οικονομίες. 

Οι επόμενες προβλέψεις που θα καλύπτουν όλες τις χώρες της ΕΕ και θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα θα δημοσιευτούν τον Νοέμβριο.

Πηγή: Ευρωπαική Επιτροπή