Θετικές εκτιμήσεις από την Allianz για την οικονομία

Η υποστήριξη προς την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα θα καταφέρει να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητάς της. Ήδη έγιναν πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι μόνο φορολογικά, αλλά και αναπτυξιακά. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο να βάλει σε τάξη τα δημοσιοοικονομικά της. Το σημείο καμπής για την έξοδο από την ύφεση θα έλθει σε τρία με τέσσερα χρόνια.

Τις διαπιστώσεις αυτές έκανε το περασμένο Σάββατο στο Hilton, ο Dr. Michael Heise, Chief Economist του Allianz Group, μιλώντας στο συνέδριο «capital + vision», που διοργάνωσε το Ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Αναλυτικότερα, ο Dr. Michael Heise τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο η κρίση χρέους, όσο η κρίση εμπιστοσύνης των αγορών. «Οι αγορές πρέπει να πειστούν ότι η κρίση στην Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα» ανάφερε χαρακτηριστικά, για να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα τα καταφέρει, μετά όμως την πάροδο περίπου μιας τετραετίας.

Σχολιάζοντας γενικότερα στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρουσίασε πέντε βήματα, που, όπως είπε, πρέπει να γίνουν ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και το ευρώ να βγει από την προσπάθεια αυτή ισχυρότερο.

Σύμφωνα με τον Dr. Michael Heise, το πρώτο βήμα αφορά στην Ελλάδα και στην προάσπιση της οικονομίας της, που πρέπει με κάθε θυσία να συνεχιστεί. «Η μείωση του ελλείμματος είναι κατόρθωμα, ωστόσο ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση έχει και συνέχεια, όχι όμως μόνο με μέτρα λιτότητας, αλλά και με αναπτυξιακά μέτρα» ανέφερε, χωρίς να παραλείψει να παρατηρήσει την επιβράδυνση της διαδικασίας που ακολουθείται για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αναφέροντας τα εξής: «Ανησυχώ όταν συνομιλώ με Έλληνες και διαπιστώνω ότι δεν αντέχουν την άνιση κατανομή βαρών. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που υπάρχουν σήμερα για τις περικοπές και τα βάρη που επιβάλλονται μόνο σε όσους δεν είναι προνομιούχοι». Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική, να απελευθερωθούν πόροι. «Να υπάρξει ένα σχέδιο «Μάρσαλ»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr. Michael Heise, ο οποίος σχολίασε επίσης τη σημασία του PSI, την ανταπόκριση των ιδιωτών, όπως και τη δυνατότητα επαναγοράς μέρος του χρέους που έχει η χώρα.

Ως δεύτερο βήμα επεσήμανε τη θέσπιση ενός πιο ευέλικτου EFSF. «Κινούμαστε αργά, αλλά πιστεύω ότι η όλη προσπάθεια θα καταλήξει θετικά και στη Γερμανία. Αν δεν γίνει αυτό το βήμα θα υπάρξει δυσπιστία για τον έλεγχο του χρέους στην Ευρώπη» τόνισε, ενώ ως τρίτο βήμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ευρωζώνη η μη μετάδοση του προβλήματος της Ελλάδος σε άλλες αγορές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν υπάρξει στάση πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα, που το θεωρώ μάλλον απίθανο, το πρόβλημα θα επεκταθεί και σε άλλες εθνικές αγορές» και πρόσθεσε ότι το EFSF θα μπορούσε να εκδώσει ένα δικό του ομόλογο, που δεν έχει τα προβλήματα του ευρωομολόγου, για το οποίο ο Dr. Michael Heise δέχθηκε ότι η έκδοσή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Ως τέταρτο βήμα για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση χρέους ανέφερε την επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν λάβει οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης και ως πέμπτο τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. «Στην Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ενότητα. Πρέπει να θεσπιστεί μια ευρωπαϊκή αρχή που θα ελέγχει τα δημοσιονομικά και να έχει εποπτικές αρμοδιότητες» υπογράμμισε ο Dr. Michael Heise, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο ευρώ να αποτύχει και εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της ώστε να επιστρέψει στις αγορές.