Στιγμές Οκτωβρίου 2008 θυμίζει η διήμερη ανοδική αντίδραση του δολαρίου

USD-Η μεγαλύτερη διήμερη ανοδική αντίδραση για το δολάριο από τις 27/10/2008

Με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει αρνητικό, το δολάριο αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με εντυπωσιακή απόδοση. Άλλωστε το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει σημαντικές αποδόσεις όταν το επενδυτικό συναίσθημα βρίσκεται υπό πίεση, ενώ πραγματικά επωφελείται όταν traders και διαχειριστές χρημάτων πανικοβλημένοι απομακρύνονται από τις επενδύσεις ρίσκου. Τέλος, όταν αρχίσει να κυριαρχεί ο φόβος και οι ανησυχίες στην αγορά, το δολάριο λόγω της ρευστότητάς του θεωρείται ελκυστικό. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στην αγορά, τις οποίες θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Άλλωστε ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index με άνοδο άνω του 1%, σημείωσε την καλύτερη απόδοση από την ανοδική αντίδραση που είχε καταγράψει στις 24 και στις 27 Οκτωβρίου του 2008.

Η FOMC έδειξε ότι δεν προτίθεται να υλοποιήσει μια νέα «επιθετική» πολιτική στήριξης, αφήνοντας την αγορά να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, ενώ η κίνηση αυτή δεν βάζει κανένα εμπόδιο στην επέκταση της κρίσης χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η αίσθηση αποτυπώθηκε χθες και από την κυκλοφορία φημών που ήθελαν σημαντικό αριθμό αμερικανικών τραπεζών να αντιμετωπίζουν ζημίες λόγω έκθεσής τους σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι φήμες αυτές εξειδικεύτηκαν αργότερα στη Morgan Stanley και αφορούσαν στο υψηλό ρίσκο της έκθεσής της στις γαλλικές τράπεζες. Αν και τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκαν, γεγονός είναι ότι «στεγνώνει» η ρευστότητα των τραπεζών τη στιγμή που το κόστος δανεισμού σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο δεν περιλαμβάνει σημαντικές ανακοινώσεις. Σχόλια από τη συνάντηση των G20 περιλαμβάνουν δεσμεύσεις ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του 2008. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση για μια «ισχυρή και συντονισμένη» παρέμβαση στην κρίση είναι αβάσιμη και απλώς επηρεάζει την υπάρχουσα τάση.

EUR- Στο έλεος των φημών

Λίγες είναι οι ελπίδες για το ευρώ, το νόμισμα που αντανακλά την ευρύτερη επενδυτική ψυχολογία. Χθες ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες (49,2) για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Την ίδια στιγμή τα CDS των κρατικών και εταιρικών ομολόγων αναρριχήθηκαν σε πολύμηνα υψηλά ή σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση 16 τραπεζών. Μια ακόμα φήμη έκανε λόγο για μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε συνάλλαγμα (FX swap lines) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη Fed.
GBP- Σημαντικές απώλειες για τη στερλίνα λόγω Ευρώπης.

Το βρετανικό νόμισμα αυτή την περίοδο επηρεάζεται αρνητικά τόσο από τα προβλήματα βιωσιμότητας της Ευρωζώνης όσο και από την πεποίθηση ότι η BoE θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όταν σημειωθεί ένα ακόμα πλήγμα στην ανάπτυξη.

JPY- Θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος η Ιαπωνία;

Παρά την προσέγγιση ιστορικών υψηλών επιπέδων, τις επίμονες προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της Ιαπωνίας για παρέμβαση και σειρά οικονομικών εξελίξεων, το γιεν αρνείται να υποχωρήσει. Η Ιαπωνία ανησυχεί περισσότερο για την ενίσχυση του γιεν ως προς το δολάριο. Θα προχωρήσει σε παρέμβαση;

AUD- Μειώνονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβρη

Βελτιώνονται οι αρνητικές προσδοκίες για τα επιτόκια στην Αυστραλία- αν και όχι σε τέτοιο βαθμό που να προσφέρουν ανακούφιση στο τοπικό νόμισμα. Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασης της RBA τον Οκτώβρη βρίσκεται στο 46%. Ωστόσο, η 12μηνη πρόβλεψη κάνει λόγο για μείωση κατά 150 μονάδες βάσης.

CAD- Πτώση για το δολάριο Καναδά λόγω μείωσης ρίσκου, εμπορευμάτων και πωλήσεων λιανικής

Σε στενό κλοιό πιέσεων βρίσκεται το δολάριο Καναδά λόγω της έκθεσής του στο χρηματοοικονομικό ρίσκο, την πτώση κατά 0,6% στις πωλήσεις λιανικής και την υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων.

XAU- Στα πρόθυρα πτωτικής τάσης ο χρυσός

Παρά την κατάρρευση του ρίσκου, ο χρυσός υποχωρεί. Το πολύτιμο μέταλλο γίνεται ελκυστικό όταν υπάρχει ανάγκη διατήρησης πλούτου και όταν υποχωρεί η εμπιστοσύνη στα χάρτινα νομίσματα. Όταν υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα, ο χρυσός δεν ανταποκρίνεται ανοδικά.