«Περνούν» τα τεστ ελέγχου οι ασφαλιστικές

Φύλλο και φτερό έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, έχοντας διενεργήσει από τον περασμένα Μάρτιο μέχρι και σήμερα περισσότερους από 90 ελέγχους.

Το ανωτέρω αναφέρουν πηγές του iw, που προσθέτουν ότι από τα έως τώρα στοιχεία διαπιστώνεται ότι ο κλάδος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής, παρά τις αρνητικές συγκυρίες στην οικονομία.

Διευκρινίζουν επίσης ότι αν για κάποιο θέμα τοποθετείται θετικά η Τράπεζα της Ελλάδος είναι για το γεγονός ότι συγκεκριμένες εταιρείες έπαψαν πια να παίζουν «κλεφτοπόλεμο» με την εποπτική αρχή και πλέον παρουσιάζουν μόνο μικρές αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα.

«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι συνεχείς, μελετούμε τα μηνιαία ισοζύγια των εταιρειών, αναλύουμε τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κινηθήκαμε και με αιφνιδιαστικούς ελέγχους» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο iw, για να τονίσουν ότι από την πλευρά των εταιρειών έχουν υπάρξει σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι, αρχικά, κεφαλαιακά προβλήματα διαπιστώθηκαν σε μικρές, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες, τα περισσότερα από τα οποία διευθετήθηκαν, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά πριν κλείσει ο βασικός κύκλος ελέγχων.

Όσο για το κρίσιμο ερώτημα των ανακλήσεων, οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει απομακρυνθεί, όμως η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει πάντα τον αναγκαίο χρόνο ώστε οι εταιρείες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.