Πώς θα αντιδράσει το δολάριο στην απόφαση της Fed;

Πολλοί είναι οι traders που αναμένουν τη σημερινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια και τις άμεσες μεταβολές που θα προκαλέσει στην αγορά συναλλάγματος και στο δολάριο ειδικότερα. Ωστόσο, όσοι επικεντρωθούν στην άμεση αντίδραση του δολαρίου θα αγνοήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις της ανακοίνωσης στο δολάριο και τις κεφαλαιαγορές. Τις προηγούμενες ημέρες η διάθεση για ρίσκο κατάφερε να βρει στηρίξεις παρά τις αρνητικές πληροφορίες για την ανάπτυξη, τις προοπτικές των επιτοκίων και τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών. Αυτό που θα μπορούσε να ανακόψει την πτωτική πορεία της ισοτιμίας EUR-USD είναι μια απόφαση για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι μια απόφαση «διάσωσης» της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed αποτελεί σίγουρη λύση ή τουλάχιστον γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανοδική αντίδραση.

Η άποψη αυτή στηρίζεται στην αντίστοιχη θετική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος στήριξης QE στο παρελθόν. Στην παρούσα περίπτωση τρία είναι τα πιθανά σενάρια: η Fed να ξεπεράσει, τα καλύψει ή να διαψεύσει τις προσδοκίες.

Το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η κεντρική τράπεζα να μην ανακοινώσει τίποτα.-ούτε νέες αγορές ομολόγων ούτε αναδιάρθρωση του ισολογισμού της. Κάτι τέτοιο θα πρόσφερε ανακούφιση στους traders του δολαρίου, ανοίγοντας το δρόμο στην αποστροφή ρίσκου. Περισσότερο πιθανό είναι το σενάριο η Fed να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αντίστοιχο με το προηγούμενο των 600 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, αυτό το σενάριο αμφισβητείται δεδομένου ότι είναι δύσκολο να μετρήσουμε τα θετικά αποτελέσματα του QE2 στον τομέα της ανάπτυξης αλλά και στις αγορές. Τελικά, το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό που αποκαλείται “Operation Twist” που αφορά στην πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων και ανταλλαγή με άλλα μακροπρόθεσμης διάρκειας. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της τακτικής μπορεί να γίνει σε πολλές παραλλαγές και επομένως το σενάριο αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο στην πράξη. Συμπερασματικά αναμένεται να δώσει μικρή ώθηση στα κερδοσκοπικά συμφέροντα και έτσι η διάθεση για ρίσκο αν και θα ενισχυθεί στον απόηχο της απόφασης, στη συνέχεια θα υποχωρήσει.

EUR-Σε «καλά» επίπεδα το ευρώ παρά την πτώση
Αν η Fed απογοητεύσει την αγορά με την απόφασή της, δεν υπάρχει κάποιο άλλο γεγονός παγκοσμίως που θα μπορούσε να τονώσει και πάλι τη διάθεση για ρίσκο. Αναφορικά με την κρίση στην Ευρωζώνη, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει στο ευρώ. Χθες η Fitch μίλησε για πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, αν και απέρριψε μια έξοδό της από την Ζώνη του Ευρώ. Αρνητικές επιπτώσεις στο ενιαίο νόμισμα ασκούν και οι προοπτικές μιας μείωσης των επιτοκίων με την αγορά να προεξοφλεί μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

GBP- Τελικά η BoE θα λάβει μέτρα;
Διακρίνουμε περιθώρια για την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις και τελικά να λάβει μέτρα πρόληψης και στήριξης της οικονομίας. Στο επίκεντρο σήμερα θα βρεθούν για περισσότερες ενδείξεις των προθέσεων της BoE τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης.

CHF- Πτώση του ελβετικού φράγκου εν μέσω φημών για υψηλότερη «σύνδεση» ευρώ-φράγκου
Σημαντική ήταν η πτώση του ελβετικού φράγκου εν μέσω φημών ότι η Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να «κλειδώσει» την ισοτιμία EURCHF στο 1,25 από το 1,20. Αν και οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν, έχουν λογική βάση όσο διατηρείται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

JPY- Έντονη μεταβλητότητα κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών
Παρενέβη η Τράπεζα της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος σήμερα το πρωί; Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, η ισοτιμία USDJPY υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 76,35 για να σημειώσει απότομη άνοδο 55 pips. Παρ’ όλα αυτά η απότομη διακύμανση δεν είχε διάρκεια.

AUD- Οι traders δεν πείθονται από τα καθησυχαστικά σχόλια της RBA
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Τράπεζας της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκαν χθες, η κεντρική τράπεζα μείωσε τις προσδοκίες για μια επιθετική μείωση των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά η αγορά εξακολουθεί να αποτιμά μια μείωση κατά 140 μονάδες βάσης το επόμενο 12μηνο, ενώ η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ανέρχεται στο 60%.

XAU- Πιθανή μια διάσπαση του χρυσού
Ανετράπη χθες η πτωτική εικόνα του χρυσού. Ωστόσο, η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου δεν συνιστά αλλαγές στην τάση. Στην ουσία πρόκειται για διακυμάνσεις εντός ενός περιορισμένου εύρους μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Είναι πιθανή μια διάσπαση τις επόμενες 24 ώρες.