Η μεγάλη ευκαιρία της ασφαλιστικής αγοράς

Εδώ και μήνες η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην «εντατική» και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για την διάσωσή της. Τα αλλεπάλληλα μέτρα δείχνουν αδύναμα να ξεπεράσουν το πρόβλημα γι΄ αυτό και διαρκώς γεννάται και νέα ανάγκη λήψης και νέων με την ελπίδα ότι θα έλθει η στιγμή της ανάτασης. Η διαδικασία είναι επίπονη και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Σε όλο αυτό το διάστημα που πέρασε αλλά και σε αυτό που αναμένεται να διανύσει η αγορά είναι βέβαιο ότι επιτελούνται αλλαγές που αφορούν την δομή της ελληνικής αγοράς και των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε αυτή. 

Στις αλλαγές αυτές υπόκειται και ο ασφαλιστικός κλάδος, ο τόσο σημαντικός για τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά απρόβλεπτων δεδομένων που επηρεάζουν την εξέλιξή του. Για παράδειγμα τα ομόλογα και οι μετοχές που κατέχουν οι εταιρείες που οι αποτιμήσεις τους είναι «εξαντλητικές» και σαφώς αποτελούν ένα πονοκέφαλο για τις διοικήσεις τους. Στο ίδιο επίπεδο προβληματισμού βρίσκεται και το θέμα της παραγωγής ασφαλίστρων και οι προμήθειες και οι συνεργασίες και πολλά ακόμα. Η περίοδος δεν είναι εύκολη και σίγουρα απαιτεί μεγάλη σκέψη για το πώς θα πορευτεί η ασφαλιστική αγορά. 

Η μέχρι σήμερα πεπατημένη διαδικασία -γνωστή σε όλους- έχει ξεπεραστεί από την ταχύτητα των εξελίξεων. 

Για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να σκεφθούν την συνέχεια χαράσσοντας νέες στρατηγικές για τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Είναι μια σημαντική ευκαιρία αναθεώρησης όσων κακώς συνέβαιναν και υποστήριξης όσων θεωρούνται βασικά συστατικά στοιχεία της ασφάλισης. 

Είναι η ώρα που θα πρέπει η ασφαλιστική αγορά να επιδιώξει την αρωγή της πολιτείας στην ανάπτυξη του κλάδου. Είναι η ώρα κατάλληλη για να γίνουν βήματα απαιτούμενου εκσυγχρονισμού όχι στα προϊόντα αλλά στις διαδικασίες πώλησης αυτών. Είναι η ώρα που η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με την εποπτεία και τους άλλους φορείς που ελέγχουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια είναι επιβεβλημένη προκειμένου να κλείσει το κενό εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές. Η συγκυρία αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για  να γίνει μια καινούρια αρχή και να καλλιεργηθεί προς όφελος όλων, η «ασφαλιστική συνείδηση» έστω και με καθυστέρηση ετών.