Παραμένει η πιο ελκυστική επιλογή το δολάριο

Υψηλός είναι ο βαθμός ανησυχίας της αγοράς γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η ευρωπαϊκή κρίση παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα σε Α/Α-1 από την S&P με αρνητικές προοπτικές. 

Η είδηση αυτή προκάλεσε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο ευρώ και στις επενδύσεις ρίσκου. Σήμερα, δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σκέφτεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των επιταγών της Τρόικας.

Το σημαντικότερο πλήγμα, ωστόσο, έχει δεχθεί σήμερα το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, με το νόμισμα να υποχωρεί και έναντι του δολαρίου Αυστραλίας μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αυστραλίας που ήταν τελικά λιγότερο αποθαρρυντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Στο σύνολο της αγοράς συναλλάγματος, τα βασικότερα νομίσματα υποχωρούν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο κατά την τρέχουσα περίοδο αποτελεί την ελκυστικότερη επιλογή στην αγορά.
Η Κίνα αναδείχτηκε πρόσφατα στους βασικότερους υποστηρικτές του δολαρίου. 

Δημοσίευμα της People’s Daily φιλοξενεί κυβερνητική έρευνα που κατατάσσει το δολάριο μεταξύ των ασφαλέστερων επιλογών σε σχέση με το ευρώ, ενώ αναλυτής του υπουργείου Οικονομικών της χώρας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές απέναντι στα αμερικανικά ομόλογα Treasuries. Αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ είχε δημοσίευμα ότι μεγάλη κινεζική τράπεζα προχώρησε στο «πάγωμα» των swap συναλλάγματος με αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γαλλικές τράπεζες SocGen, Credit Agricole και BNP Paribas, οι οποίες βάλλονται από παντού τον τελευταίο καιρό με αφορμή τα προβλήματα ρευστότητας. Το κλίμα για τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδεινώνει περαιτέρω δημοσίευμα που θέλει τη Siemens να αποσύρει 500 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις από τις γαλλικές τράπεζες.

Αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθούμε, συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες αγοράς του δολαρίου και πώλησης των επενδύσεων ρίσκου. Ωστόσο, οι αγορές σταθεροποιούν τις πρόσφατες κινήσεις τους σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας και επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο άνοιγμα νέων θέσεων. Σημείο-κλειδί για το ευρώ είναι το 1,3500 έναντι του δολαρίου και μια διάσπαση κάτω από αυτό το επίπεδο θα επιταχύνει την πτώση προς το επίπεδο του 1,3000 και χαμηλότερα.