Εισαγγελική παρέμβαση για την ΕΛΣΤΑΤ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά από τις καταγγελίες από πρώην μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κα Ζωή Γεωργαντά, σχετικά με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος της οικονομίας το 2009.

Υπενθυμίζεται  ότι η κα Ζώη Γεωργαντά είχε καταγγείλει πως το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης είχε τεχνηεντως διογκωθεί το 2009 από 12-13% στο 15,4%, προκειμένου να φανεί η Ελλάδα ως ο «αδύναμος κρίκος» και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Η διενέργεια της έρευνας, που ανατέθηκε  στην εισαγγελέα πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, αναμένεται να διαπιστώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και να εξακριβωθεί αν  έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας. 

Στο μεταξύ στη βουλή θα κληθούν και τα 7 μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), συμπεριλαμβανομένων κι όσων τελούν υπό παύση των καθηκόντων τους, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία είχε κληθεί μόνο ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Αν. Γεωργίου. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Π. Λαφαζάνη και Δ. Παπαδημούλη οι οποίοι σε επιστολή τους ζητούσαν να προσκληθούν όλα τα μέλη του ΔΣ σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Τετάρτη, πέραν της προγραμματισμένης για την Τρίτη συνεδρίασης της Επιτροπής.