Πιέσεις στο ευρώ με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα

Το δολάριο επωφελείται από την αποστροφή ρίσκου που επικρατεί στις αγορές μετά την απογοητευτική έκβαση του Ecofin το περασμένο Σαββατοκύριακο κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις της Τρόικας απέναντι στην Ελλάδα ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. Το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο δεν περιλαμβάνει σημαντικές ανακοινώσεις και επομένως η προσοχή στρέφεται στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και στην επικείμενη επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα οι βασικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών καταγράφουν απώλειες έως και 3%, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 1,3638 δολάρια εν μέσω σωρείας δηλώσεων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας δια στόματος Strauss-Kahn και Roubini. Ο Traa του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς πάταξη της φοροδιαφυγής και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα καθώς οι υψηλότεροι φόροι δεν αποτελούν αποκλειστική λύση. Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Την ίδια στιγμή η Moody’s αναμένει αύξηση της ανεργίας σε Ελλάδα και Πορτογαλία, ενώ εκτιμά ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα παραμείνουν σε ύφεση το υπόλοιπο του 2011.

Ενδεικτικό της αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων είναι η στροφή των κεντρικών τραπεζών στην αγορά χρυσού ως καθαροί αγοραστές για πρώτη φορά σε διάστημα δύο δεκαετιών. Αν και οι αγορές είναι πολύ μικρές, υποδηλώνουν την αλλαγή στάσης κυρίως των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μεγαλύτερους πωλητές του πολύτιμου μετάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT. 

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορές αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό εν αναμονή εξελίξεων τόσο ως προς την κρίση της Ευρωζώνης όσο και ως προς τις αποφάσεις της Fed την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνουν το ρίσκο δημιουργώντας συνθήκες μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος.

Αναφορικά με τη διήμερη συνεδρίαση της Fed (Τρίτη, Τετάρτη), μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι με τον πληθωρισμό στο 3,8% τον Αύγουστο, η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν έχει πολλά περιθώρια να προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Όπως και να έχει η συνεδρίαση της Fed αποτελεί από τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις του προέδρου της Ben Bernanke επηρεάζοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες η ισοτιμία GBPUSD κινείται πτωτικά σε στενό εύρος, ενώ το δολάριο χάνει τα κέρδη που αποκόμισε έναντι του γιεν κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών. Πιέσεις δέχεται η ισοτιμία AUDUSD στο 1,0240 με την αγορά να αναμένει μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2011, ενώ πτωτικά διαπραγματεύεται και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας στο 0,8220.