Τι προτείνει η ΕΑΕΕ για τη συνεργασία ασφαλιστικών και νοσοσκομείων

Τη συγκέντρωση των δημόσιων κλινών σε ένα ή το πολύ δύο θεραπευτήρια φέρεται να προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, η Ένωση θεωρεί ότι η συγκέντρωση και των 556 κρατικών κλινών σε δύο δημόσια νοσοκομεία θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες τον καλύτερο έλεγχο του νέου αυτού καναλιού παροχής υπηρεσιών υγείας, καθιστώντας παράλληλα ευκολότερη τη στροφή των ασφαλισμένων και προς τα κρατικά θεραπευτήρια.

Στην πράξη, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παρακολουθούν πιο στενά τη ροή των ασθενών σε δύο θεραπευτήρια, αντί των 60 που προτείνεται από το υπουργείο Υγείας να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, και, κατά συνέπεια, θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα κάθε δυσλειτουργία του συστήματος.

Σε ότι αφορά τώρα την πορεία των διαπραγματεύσεων, όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν στην κατάρτιση των πρώτων προγραμμάτων Υγείας που θα είναι προσαρμοσμένα σε νέα κοστολογική βάση και για το λόγο αυτό θα διατίθεται και σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όσο για το υπουργείο Υγείας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα μπορεί να δηλώσει στην τρόικα ότι εναρμονίσθηκε στο εν λόγω ζήτημα με τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξασφαλίζοντας έτσι έσοδα για το δημόσιο ταμείο.