Ανοδικά κινείται το ευρώ

Το ευρώ διεύρυνε χθες τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχύθηκε για δεύτερη ημέρα έναντι του γιεν μετά τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν Merkel και Sarcozy αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην «οικογένεια» του ευρώ. Η άνοδος του ενιαίου νομίσματος συνεχίζεται και σήμερα έναντι 14 από τα συνολικά 16 βασικά νομίσματα μετά και την επίτευξη του στόχου κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων στην Ισπανία. Νέα ώθηση έδωσαν αργότερα και οι δηλώσεις του Almunia για λήψη μέτρων τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Ειδικότερα, η Ισπανία πούλησε ομόλογα ύψους 3,95 δισ. ευρώ λήξης το 2019 και το 2020 έναντι στόχου 4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική αντίδραση του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα επίπεδα πριν την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί τεχνική ανάκαμψη, με την ισοτιμία να διατηρεί μακροπρόθεσμα την πτωτική τάση.

Επιπλέον, τα σημαντικά εμπόδια για το κοινό νόμισμα δεν έχουν εκλείψει καθώς η μετεξέλιξη της κρίσης χρέους σε μια κρίση με τραπεζικό αντίκτυπο αρχίζει να «επιβεβαιώνεται» και από επίσημα χείλη. Σύμφωνα με σχετικό επίσημο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, το οποίο αφορά στο αυριανό Ecofin που διεξάγεται στην Πολωνία, επισημαίνεται «το ρίσκο ενός επικίνδυνου συσχετισμού ανάμεσα στο δημοσιονομικό χρέος, την χρηματοδότηση τραπεζών και την αρνητική ανάπτυξη». Το έγγραφο έχει συντάξει επιτροπή οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων και υπογραμμίζει ότι η κρίση έχει λάβει συστημικό χαρακτήρα.

Νωρίτερα η ΕΕ προχώρησε σε μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2011 λόγω της κρίσης, ενώ προειδοποίησε για «τέλμα» της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τέλος του έτους. Ειδικότερα, αναμένει ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ στο 0,2% το γ’ τρίμηνο και στο 0,1% το τέταρτο από 0,4% που προέβλεπε και για τις δύο περιόδους το Μάρτη.

Η Τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε αμετάβλητο το στόχο του επιτοκίου στο 0% μετά την απρόσμενη μείωσή του από το 0,25% τον περασμένο μήνα, ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί στο πλαίσιο των δράσεων αποδυνάμωσης του ελβετικού φράγκου. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεσή της να στηρίξει με αποφασιστικότητα το «κλείδωμα» της ισοτιμίας ευρώ-φράγκου στο 1,20, ενώ μίλησε για σταθεροποίηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο και μείωση του πληθωρισμού το 2012. Στον απόηχο της απόφασης το ελβετικό φράγκο αποδυναμώθηκε.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο στη Βρετανία για πρώτη φορά σε διάστημα 3 μηνών, υποχωρώντας κατά 0,2% έναντι εκτιμήσεων για μείωση της τάξη του 0,3% σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις σε ετήσια βάση παρέμειναν αμετάβλητες. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 4,5%, σχεδόν διπλάσιος του ρυθμού αύξησης των μισθών.

Στην Ευρωζώνη, εντός των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στο 2,5%. Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύεται στα 1,5827 δολάρια, η ενώ το ευρώ κερδίζει έναντι του γιεν και του δολαρίου με τις ισοτιμίας EURJPY και EURUSD στο 105,8 και 1,3820 αντίστοιχα. Η ισοτιμία USDCHF υποχωρεί στο 0,8723. Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται πάνω από τα 89 δολάρια/βαρέλι, ενώ πιέσεις δέχεται ο χρυσός προς τα 1.800 δολάρια/ουγγιά.