Βραχυπρόθεσμη η ανοδική αντίδραση των αγορών

Το ευρώ κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν αναμένουμε να διατηρηθεί η ανοδική κίνηση του νομίσματος καθώς παραμένουν θεμελιώδη εμπόδια. Η μικρή ανάταση του νομίσματος και της επενδυτικής ψυχολογίας οφείλεται στις ελπίδες που άφησαν χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν την κρίση που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη. 

Οι διαβεβαιώσεις που πρόσφεραν Γαλλία και Γερμανία για την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Barroso, για την παρουσίαση προτάσεων αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου, οδήγησαν στην ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος, αντικρούοντας τις φήμες για ελληνική χρεοκοπία, υποβάθμιση της Ιταλίας και επερχόμενο πλήγμα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η αγορά αναμένει περισσότερες ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα λάβει, όπως είναι η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, T. Geithner, στη συνάντηση του EcoFin σήμερα και αύριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει να δούμε τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Geithner για την Ευρωζώνη καθώς και οι πρωτοβουλίες από αμερικανικής πλευράς αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να τονίσει το πόσο σημαντική είναι η στήριξη της Ελλάδας και η διάσωσή της από τη χρεοκοπία. Ενδεχομένως η αγορά να περιμένει διαβεβαιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα διατηρήσει ανοιχτές τις «γραμμές ανταλλαγής» (swap lines) προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση χρηματοδότησης.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα λόγω της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κι ενώ οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής δεν είναι τόσο αισιόδοξες. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ευμετάβλητο μακροοικονομικό περιβάλλον πυροδότησαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στο δολάριο Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες και επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα commodity currencies. Ακόμα και ο χρυσός βρέθηκε υπό πίεση και αν και η επενδυτική δραστηριότητα στο πολύτιμο μέταλλο δεν εξηγείται εύκολα, την απάντηση δίνει σχετικό δημοσίευμα των FT. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βιάζονται να «ξεφορτωθούν» χρυσό προκειμένου να αγοράσουν επενδύσεις σε δολάρια. Η τακτική αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει την υποχώρηση του κίτρινου μετάλλου.

Αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθούμε, κι ενώ βαίνει καλώς η στρατηγική πώλησης του ελβετικού φράγκου, η επόμενη σημαντική κίνηση αναμένουμε να προέλθει από το γιεν. Περιμένουμε μια αντίστοιχη υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος με αυτή του φράγκου. Μέχρι πριν μερικούς μήνες κανένας δεν περίμενε ότι η τράπεζα που θα προχωρήσει πρώτη σε επιθετική παρέμβαση θα είναι η SNB. Μετά, όμως, τα επιθετικά μέτρα που έλαβε η Τράπεζα της Ελβετίας, αναμένουμε αντίστοιχη κίνηση και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οικονομία της οποίας αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις αναφορικά με την ισχυροποίηση του νομίσματος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει συνδέσει το όνομά της με την παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος και διαθέτει αρκετούς μηχανισμούς αντιμετώπισης αν το κρίνει αναγκαίο. Δεδομένου ότι το γιεν διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου και άλλων βασικών νομισμάτων, δεν αναμένομε η κεντρική τράπεζα να ανεχτεί πρόσθετες ροές κεφαλαίων στο γιεν λόγω της υποχώρησης του ελβετικού φράγκου. Αν και η επιδείνωση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας θα διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στο γιεν, το νόμισμα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ασφαλές καταφύγιο λόγω της αντίστοιχης αβεβαιότητας των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας και του φυσικού οφέλους της οικονομίας από ένα αδύναμο νόμισμα.

Η ισοτιμία ευρώ-γιεν διαπραγματεύεται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα και έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα που διαπραγματευόταν κατά την έναρξη της κρίσης το 2008. Επομένως, εκτιμούμε ότι μια περαιτέρω ενίσχυση του γιεν θα οδηγήσει στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε βαθμό αντίστοιχο με αυτόν της SNB τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.