Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο απόλυτο οικονομικό, αλλά και θεσμικό, αδιέξοδο βρίσκεται το Επικουρικό Κεφάλαιο, με το ταμείο του να αποζημιώνει μετά την πάροδο 2,5 ετών (!!!), το άνοιγμά του να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω για τη στήριξή του και τις ασφαλιστικές εταιρείες να… φλερτάρουν με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του φορέα.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι με την ανατροπή που πέτυχαν οι δικηγόροι σε ότι αφορά την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, το μόνο που θα καταφέρουν τελικά θα είναι «αντί να κερδίσουν τα πολλά να χάσουν και τα λίγα», διότι το Επικουρικό μη μπορώντας πλέον να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του θα αναγκαστεί να κατεβάσει… ρολά.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο βαθμό που τελικά το Επικουρικό θα διασωθεί, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και στην αναδιοργάνωσή του προωθώντας ριζικές αλλαγές στις δομές του, ακόμη και στο προσωπικό του, ώστε ο φορέας να αναμορφωθεί πλήρως.

Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προϋποθέτει την οικονομική εξυγίανση του Επικουρικού, εξυγίανση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναθεώρηση των διατάξεων περί αποζημιώσεων, καθώς και με τη δανειοδότησή του.

Όσο για τις προθέσεις του Προέδρου του Επικουρικού, κ. Δημ. Ζορμπά, να παραιτηθεί λόγω της αρνητικής εξέλιξης που σημειώθηκε στη Βουλή με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τον έπεισαν να παραμείνει στη θέση του, και να επιμένει στην προσπάθειά την οποία ο ίδιος άρχισε για τη θεσμοθέτηση ορίων στια αποζημιώσεις του φορέα.